On Catalunya

el museu imaginari

Passió per la geologia al Museu Martorell

L'arqueòleg, naturalista, explorador i professor universitari Jordi Serrallonga recomana aquest centre, el fons de geologia del qual és "excel·lent"

fcasals45241471 barcelona 28 09 2018 onbarcelona museo imaginario jordi serr181016130923

fcasals45241471 barcelona 28 09 2018 onbarcelona museo imaginario jordi serr181016130923 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Quan encara estudiava EGB, Jordi Serrallonga recorria amb metro cada dissabte mig Barcelona amb el seu amic Josep Lluís per visitar el Museu Martorell. Li encantava mirar aquells minerals i portar les pedres que trobava a prop de casa seva perquè els científics del centre els expliquessin què eren. I gairebé sense voler-ho anava teixint el somni d’acabar treballant algun dia per a aquest "lloc fantàstic", cosa que va aconseguir quan es va fer arqueòleg, naturalista, explorador, professor d’Evolució Humana de la UOC i divulgador.

Però Serrallonga no només recomana aquest lloc per la seva història personal, sinó perquè es tracta del primer museu públic de la ciutat. Va ser construït el 1882 amb el segell neoclàssic de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, bastant abans que l’edifici que té al costat i que va néixer amb motiu de l’Exposició Universal del 1888: el castell dels Tres Dragons.

EL LLEGAT D’UN COMERCIANT

El Martorell va ser possible gràcies al llegat que el comerciant, antiquari i naturalista aficionat Francesc Martorell i Peña va deixar a la ciutat (peces de geologia, zoologia, etnografia i arqueologia) a condició que aixequessin un edifici ad hoc. Amb el temps, les peces es van anar repartint en diversos museus especialitzats. "Aquest centre ensenya com d’important era el desig de conèixer la història natural que hi havia al segle XIX", valora.

Notícies relacionades

De fet, formava part del projecte de convertir la Ciutadella en un parc científic, amb els arbres del mateix recinte ("un jardí botànic en si mateix"), el zoo, l’Umbracle, l’Hivernacle, la cascada ("hi havia un aquari") i el mamut, la primera de moltes figures d’animals extints i dinosaures s’hi col·locarien ("¡allò seria Parc Juràssic!").

LLOC DE CONSULTA PER A AFICIONATS I PROFESSIONALS

Des del 1924, està especialitzat en geologia i paleontologia i avui dia és una de les seus del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (les altres són la del Fòrum, el Jardí Botànic i el Laboratori de la Natura –al Castell dels Tres Dragons–). S’ha convertit en lloc de consulta per a aficionats i professionals, que poden accedir a l’"excel·lent" fons del centre i a la biblioteca, mentre que les peces estan exposades al Fòrum. En el futur, serà restaurat i es farà realitat el "genial" projecte de convertir el Martorell en un lloc on explicar la història dels museus de ciències naturals