On Catalunya
cine
'Have a nice day': una muntanya de runa anomenada Xina
En la seva segona pel·lícula, Liu Jian juga amb els codis del cine negre per ironitzar sobre la febre capitalista que arrasa el seu país

zentauroepp42699936 onbarcelona pelicula have a nice day180328171558 /
'Have a nice day' és una cosa mai vista abans: una pel·lícula xinesa que funciona al mateix temps com un neonoir ple d’enginy i borbolls de sang; una crítica, fosca i corrosiva i de loquacitat especialment destacable considerant els rigors del sistema censor de Pequín, a l’avarícia institucionalitzada i al capitalisme; i una peça d’animació postmoderna d’enlluernador minimalisme.
El seu protagonista és una bossa que conté un milió de iuans, propietat d’un mafiós despietat i donat a les digressions. Al principi del relat el xòfer del gàngster roba els diners amb la intenció d’usar-los per pagar-li una operació de cirurgia plàstica a la seva nòvia. No triga a haver-hi un munt de gent seguint la pista del botí i, a mesura que els diners van canviant de mans, una successió de malentesos, traïcions, coincidències i cops de mala sort converteixen la persecució en un demencial ziga-zaga narratiu.

'Have a nice day'
Thriller Xina, 2017 Director: Liu Jian
DECADÈNCIA I MATERIALISME
Més enllà dels tòpics del cine policial que recicla amb un to buf que evoca comèdies dels Coen com 'Cremeu-ho després de llegir-ho', i dels diàlegs plens de referències tant a Steve Jobs i Donald Trump com al budisme i la pintura fauvista que l’emparenten amb les de Tarantino, el punt fort de la pel·lícula és la seva afilada mirada a un món decadent, infestat de brutícia i runa i embogit per culpa del materialisme, en què la ideologia comunista només és una vaga memòria i la cobdícia es considera una virtut.
Notícies relacionadesAquí tots es defineixen per la seva relació amb els diners; tots apunyalen el del costat, o li peguen, o simplement l’atropellen. I tot per una bossa plena de bitllets, símbol de la fantasia d’una vida millor de la que, queda clar des del principi, és evident que ningú serà capaç de disfrutar. I el que converteix aquest fatalisme en una cosa còmica és la naturalesa inconfusiblement ridícula dels seus personatges, que principalment són capos que no aconsegueixen intimidar o lladres que no saben robar o assassins que no poden matar. En suma, uns titelles.
A aquest humor, que oscil·la entre el punt vitriòlic i el surreal, hi contribueix sens dubte una animació que estimula el nostre distanciament irònic apostant per una gamma cromàtica somorta, uns contorns simples i una aposta general per la contenció i l’estatisme —en ocasions una simple voluta de fum o un neó que parpelleja són l’única font de moviment al pla— que, a més, emfatitza la idea general de la pel·lícula: que en aquest món, físicament i moralment ruïnós, no canviarà res. Excepte, és clar, el nombre de cadàvers escampats per l’asfalt.
EL+
La mala llet que gasta.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre