On Catalunya

CINE

Els ingredients secrets de Pixar

L'estrena de 'Coco' torna a demostrar que totes les seves pel·lícules estan relacionades entre si. En aquestes pàgines expliquem de quina manera

zentauroepp41035846 onbarcelona pelicula coco171129162738

zentauroepp41035846 onbarcelona pelicula coco171129162738 / Pixar

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Al llarg de 22 anys, els estudis Pixar han estrenat 19 llargmetratges protagonitzats per personatges ben diversos -princeses, formigues, monstres, robots, superherois, peixos- i situats en mons tan dispars com l’habitació d’una vivenda unifamiliar o un restaurant parisenc infestat de rates. No obstant, totes elles parlen de coses semblants. Mentre relata l’odissea de Miguel, un jove mexicà aspirant a músic que recala a la Terra dels Morts, Coco (1) ens convida a repassar quines coses són aquestes.

ESTRANYES PARELLES

ESTRANYES PARELLES

En gairebé totes les pel·lícules de Pixar dos personatges oposats descobreixen que no ho són tant. A 'Toy Story', aquesta parella la componen el 'cowboy' Woody i l’astronauta Buzz Lightyear; a 'Del revés', l’Alegria i la Tristesa aprenen a entendre’s; a 'Ratatouille' un aspirant a xef forma tàndem amb una rata (3) i, a 'Coco', el jove Miguel s’alia amb un cadàver.


VIATGES INCREÏBLES

Mentre fa tombs per la Terra dels Morts, l’heroi de 'Coco' ens recorda que el viatge és tan important com el destí. En aquest sentit, la nova pel·lícula deixa clar el seu parentiu amb 'Buscant en Nemo' (9), en què l’heroi del títol i el seu pare viuen dues odissees marines; o amb 'Up' (4), el vibrant periple d’un avi i un nen a la jungla veneçolana.


ÉSSERS PERDUTS

'Buscant en Nemo', dèiem, un pare perd el seu fill; a 'Wall-E', un robot perd la seva estimada (2); a 'Toy Story 3', les joguines perden el seu amo. Com aquests precedents, també la pel·lícula 'Coco' demostra que l’absència dels éssers estimats és el conflicte dramàtic perfecte, ja que dona peu a una infinitat d’emocions com la tristesa, la confusió, la ràbia o la catarsi.


COSES DE LA VIDA

¿I si, com passa a la saga Toy Story, les joguines cobressin vida quan es queden soles a casa? ¿Què passaria si, igual que a la trilogia Cars, els cotxes poguessin parlar i sentir? ¿I si tots els robots fossin com l’heroi de Wall-E, capaç d’enamorar-se i emocionar-se veient Hello, Dolly!? ¿I si realment hi ha bèsties amagades als nostres armaris, com suggereix Monstruos S.A.? ¿I si, com imagina Coco, podem aprendre valuoses lliçons d’un grup de calaveres que caminen?


ALGÚ CREIX

'Coco' és la història d’un noi que es fa gran, i en aquest sentit és similar a diversos títols previs de Pixar. Com 'Brave', en què l’heroïna es fa adulta mentre intenta salvar la seva mare. I com 'Del revés' (7), en què una nena aprèn a conviure amb tot el seu ventall d’emocions i, en aquest procés, a ser més persona.


MISSIONS POSSIBLES

La missió del protagonista de 'Coco' és trobar les seves arrels i la seva pròpia identitat; la dels herois d’'Els increïbles' (5) és sortir de la seva carcassa i deixar anar els seus superpoders; a 'Ratatouille', la rata Remy somia ser un xef i, a 'Up', un avi finalment aprendrà a disfrutar dels plaers de la vida.


SENSIBILITAT VERDA

Notícies relacionades

Les pel·lícules de Pixar estan plenes de missatges ecologistes. A 'Wall-E', la Terra és un abocador, i una crisi energètica és l’assumpte central de 'Monstruos, S.A' (6). I, si 'Buscant en Nemo' lamenta com de malament l’home tracta els oceans, 'Ratatouille' assenyala l’impacte que les grans ciutats tenen sobre el medi ambient.


AMICS I FAMÍLIA

A 'Coco', Miguel aprèn dels seus parents morts la necessitat de reconciliar-se amb els vius. Les formigues de 'Bichos' treballen juntes per derrotar unes llagostes i, a 'Cars', Llamp McQueen aprèn que la lleialtat als teus importa molt més que guanyar. La cançó 'Tens un amic en mi' pertany a la saga 'Toy Story' (8), però podria sonar en cada pel·lícula de Pixar.

Temes:

Cine