On Catalunya

música

La màgia sense trucs de Vanesa Martín

La malaguenya torna a mostrar la seva capacitat de commoure en dos treballs: el disc 'Munay' i el poemari 'Mujer océano'. Al maig actuarà al Liceu. Us avisem: gairebé no queden entrades

L’artista malaguenya interpreta ’Te has perdido quién soy’ en acústic. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
JAVIER JORGE

Els somnis són per viure'ls. Això devia pensar Vanesa Martín amb només 23 anys quan va aterrar a Madrid amb pocs diners, la guitarra a l'esquena, les seves primeres cançons impacients de vida, la beneïda inconsciència dels joves somiadors i la maleta carregada de fantasies. "Jo somiava dedicar-me a això i alguna cosa en mi sempre em deia que ho aconseguiria. És primordial confiar en un mateix, ser perseverant i tenir alguna cosa diferent".

Els inicis, no pot ser d'una altra manera quan la vida et posa a prova per veure quantes ganes tens realment d'aconseguir la teva quimera, van ser durs. Els diners es van acabar en només dos mesos i Vanesa va començar a trucar a les portes de les petites sales de Madrid presentant la maqueta que donava sentit a la seva aventura. Molts li van dir que no, alguns que sí, va tocar més d'una vegada per a només sis persones, fins que un dia, va omplir la sala El Búho Real.

Una dècada i cinc discos d'estudi després, 'Munay', l'últim treball de la deessa Vanesa Martín, com l'anomenen els seus fans més incondicionals (gairebé un milió a les xarxes socials), és número 1 de vendes a Espanya i Disc d'Or. "Munay és un disc carregat de vida, de força, d'emocions i de silencis que parlen per si mateixos. Li parlo a l'amor i al desamor, però sense drames, relativitzant amb una actitud bastant positiva".

Les cançons d'aquest disc les ha anat escrivint durant el temps de vida de l'anterior 'Crónica de un baile', però admet que les lletres sempre la trobaven en moments molt concrets. "Per compondre necessito estar remoguda. Hi ha cançons que neixen quan estàs més fotuda", assegura.

Potser aquesta capacitat d'acariciar la seva part més vulnerable quan està fotuda, quan l'estómac crema i el pit i l'esòfag pressionen, aquest poder de ficar-se a la pell de l'altre i bussejar fins a les seves grans fondàries per convertir sentiments i emocions en música, és el que fa que les seves lletres arribin a esgarrapar l'ànima tant de joves de 15 anys com dels seus pares, perquè, d'alguna manera, aquestes històries són banda sonora de la vida íntima i a vegades secreta de qualsevol. "Jo explico veritats i crec que la veritat és molt poderosa, connecta amb la gent: quan hi ha veritat en les emocions, ets capaç d'empatitzar amb l'altre i fins i tot viure tu aquesta història que t'expliquen en primera persona". Les seves veritats també han quedat plasmades a 'Mujer océano', el seu primer llibre de poemes, editat per Planeta i que ja suma quatre edicions.

A FOC LENT

Que Vanesa Martin és un animal de directe no se li escapa a ningú que hagi tingut la sort de veure-la 'in situ'. "El directe és el que defineix un artista: es veu o no es veu, transmets o no transmets, arribes a la gent o no hi arribes". La cantant malaguenya és d'aquella rara avis d'artistes que de manera innata són capaços de convertir un concert multitudinari en pura màgia, en una actuació íntima i emocionant, crear un clima idíl·lic en el qual sembla que només li canta a un. "Janis Joplin deia una frase meravellosa: quan surto a cantar faig l'amor amb 25.000 persones, encara que després del concert torno sola a l'hotel".

La seva carrera s'ha cuinat a foc lent, sense pressa, però sabent cap on anar amb absoluta confiança en si mateixa, i sempre de la mà de la seva passió per la música. En una ocasió, en un concert, Vanesa Martín va dir: "Hi ha qui sap ser màgia, encara que mai arribi a saber-ho". És cert, Vanesa, tan cert com que qui té màgia no necessita fer trucs.

Notícies relacionades

LA SEVA PRIMERA BARCELONINA

La Gira Munay, que arrenca al febrer per primera vegada a la seva Màlaga natal, i que la tindrà tot el 2017 fet concerts tant a Espanya com en diversos països de Llatinoamèrica (Argentina, Xile, Mèxic i Uruguai), arribarà a Barcelona el 15 de maig, ni més ni menys que al Liceu. Ja queden poques entrades a la venda. I de cara a Sant Jordi, anoteu el nom del seu llibre, en què l’artista irradia llibertat, rebel·lia i vida en forma de poemes.

Temes:

Músics Concerts