On Catalunya

TEATRE

¡Quina parella de 'losers'

Anna Moliner i Joan Negrié tornen a la cartellera amb 'You say tomato'. Una comèdia dramàtica de dos perdedors que és un exercici d'enginy i talent a l'engròs

2
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Del complex univers de la parella ja s'ha dit tot en el món del teatre. I gairebé sempre amb el gènere de la comèdia com a adequat marc. Per tant, no importa el què, que també, sinó el com. Qui ho vulgui comprovar que passi pel Club Capitol. La seva segona sala ha recuperat amb tota justícia 'You say tomato', la producció de la Sala Trono de Tarragona que va triomfar en la seva estrena la temporada passada a la Sala Muntaner i en la gira catalana que va prosseguir. L'etiqueta de comèdia dramàtica que tant s'usa en l'entorn del cine casa perfectament amb l'obra que ha escrit Joan Yago, que ha dirigit Joan Maria Segura Bernadas i que interpreten Anna Moliner i Joan Negrié. Els tres Joans i l'Anna competeixen per emportar-se la màxima nota.

'You say tomato'

Club CapitolPreu des de 14 eurosAutor Joan YagoDirector Joan M. SeguraRepartiment Anna Moliner i Joan Negrié

Passem a l'un per un. Joan Yago, el dramaturg de capçalera de la companyia La Calòrica, firma un text de premi. I no és una frase feta: va guanyar el Crítica Serra d'Or de teatre aquest any. Ho fa a partir de les tribulacions d'una parella artística, i també sentimental (Rosó i Santi), que malviu amb bolos de festa major amb els seus duets romàntics populars.

Molt enrere queda un passat que un dia va semblar que els portava a la fama amb l'edició d'un disc, de títol tan ximplet com Five more minutes. Un mal dia a l'oficina, ple d'entrebancs continus, obre la caixa dels trons mentre preparen una actuació en un teatret de poble. El Santi té poca paciència i la Rosó és una santa per com l'aguanta. D'una insignificança en brota un qüestionament de la seva vida en comú, personal i professional. L'escriptura de Yago és precisa, gens forçada i sorprenent, tant en les situacions com en la definició dels personatges. Porta l'espectador d'una sorpresa a l'altra de la forma més natural.

QUÍMICA DE MOLINER I NEGRIÉ

Notícies relacionades

A aquest material textual, Segura hi ajusta una direcció igual de fina. D'aquelles que condueixen els seus actors, sense que es noti però amb molt detall, pels moments més dramàtics i els més hilarants, com l'escena en què la Rosó no es pot aguantar les ganes d'orinar. Moliner es llueix amb uns dots de pallassa impressionats.

EL+

Una història de dos personatges que és com la vida mateixa. Ens fa riure, pensar i patir les seves penes a parts iguals. Tot en poc més d'una hora.

L'actriu badalonina i Negrié mostren una química majúscula i deixen anar totes les capes d'uns personatges que són uns losers, uns perdedors en qui qualsevol espectador es pot veure reflectit per aquells somnis que tenim i gairebé mai es compleixen. Es diuen de tot, treuen els seus dimonis, però al mateix temps s'adonen que no poden viure l'un sense l'altre. Perquè, a més, sempre troben el seu refugi a l'escenari. Així arriba l'apoteosi final amb el número dels seus duets romàntics, que inclou evidentment el 'You say tomato', de Ginger Rogers Fred Astaire.