On Catalunya

El padrí Chucho Valdés

El pianista cubà torna amb un nou espectacle al Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona

nmartorell35885852 onbarcelona chucho valdes161019174427

nmartorell35885852 onbarcelona chucho valdes161019174427

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

El vincle emocional familiar del cubà  Chucho Valdés  amb Barcelona s’ha anat consolidant des que el 2014 va ser nomenat padrí del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, després que l’any anterior oficiés a la sala Barts un homenatge al seu enyorat pare, l’immens Bebo Valdés. També a la Barts, el pianista serà l’encarregat d’obrir la mostra dilluns. I comptarà amb un convidat que, precisament, és  conegut com el padrí del jazz: l’italoamericà d’ascendència siciliana Joe Lovano, un dels grans saxofonistes del gènere.

EXPLORAR NOUS SONS

Tots dos han sigut guardonats amb el Grammy, entre molts altres reconeixements. I ara, junts, uneixen experiències i sonoritats, i eleven el jazz a l’enèsima potència, gràcies a la recerca compartida de noves fronteres. «La nostra fusió inclou folklore i innovacions. Hi ha composicions de tots dos. I recreem estàndards, però amb arranjaments molt diferents. El resultat és molt contemporani», explica, orgullós, Valdés, autèntica llegenda del jazz afrocubà i del latin jazz.

Joe Lovano i Chucho Valdés.

La «història d’amor» que Chucho admet tenir amb Barcelona va començar a través del seu pare, el primer músic que va rebre la Medalla d’Or del Festival de Jazz de Barcelona, el 2008. Cinc anys abans, pare i fill ja van compartir escenari convidats per la mostra. I el 2013 el mateix Chucho va rebre aquesta condecoració. El títol de padrí l’omple, diu, «d’orgull». «És un gran honor perquè és un festival amb un espectre molt ampli, de llarga durada, i per on  passen els músics més grans del gènere».

Notícies relacionades

El seu compromís passa per portar cada any un nou projecte. I el d’aquesta edició l’ha volgut coliderar amb Lovano, al capdavant d’un quintet format en exclusiva per músics cubans, dos col·laboradors habituals de Chucho –el contrabaixista Gastón Joya i el percussionista Yaroldi Abreu–, i el bateria Francisco Mela, establert a Nova York i bateria de referència del saxofonista.

Chucho Valdés i Joe Lovano Quartet

Sala BARTS

L’imponent Chucho Valdés, d’1,94 d’altura i 75 anys de saviesa acumulada, no podia escollir un aliat millor. Lovano va començar a gravar per al segell Blue Note el 1990 i ha editat amb aquesta mítica discogràfica més àlbums que cap altre artista. La dada no és en va: el concert també és un homenatge a un altre gran amic de la mostra, Bruce Lundvall, el president de Blue Note i un diplomàtic a l’ombra: va organitzar l’Havana Jam, un intent d’impulsar el desglaç entre els Estats Units i Cuba.