VERSACE, ANY 20

Penélope es vesteix de Donatella

L'assassinat del cèlebre dissenyador estarà al centre de la segona temporada d''American crime story', prevista per al 2018 i dirigida per Ryan Murphy. L'actriu espanyola interpretarà la cap de Versace, la figura del qual serà reivindicada a la sèrie. Ricky Martin serà la parella del plorat modista.

Cruz, disfressada de Donatella a la sèrie ’American Crime Story’. A sota, Ricky Martin en el paper del nòvio de Gianni Versace.

Cruz, disfressada de Donatella a la sèrie ’American Crime Story’. A sota, Ricky Martin en el paper del nòvio de Gianni Versace.

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Se suposava que la segona temporada d'American crime story havia de versar sobre un crim comès, sobretot, a base de burocràcia inerta: la catàstrofe del Katrina. Però finalment el cap de la saga, Ryan Murphy, s'ha decidit per un cas a priori més pròxim al seu univers de referències, la seva estètica i les seves preocupacions: l'assassinat del famós modista Gianni Versace a mans d'un sociòpata el 1997, a la porta de casa seva.

Moda, glamur, fetitxisme, homosexualitat. Tot això forma part de l'univers explorat per Murphy a Glee, American horror story, Scream queens,­ American crime story o Feud, amb les quals ha introduït elements clarament queer en el paisatge televisiu mainstream. De la futura The assassination of Gianni Versace: American crime­ story s'esperen un drama més gran que la vida, una estètica exuberant, i sexe i deliri sense embuts, però Murphy promet també una mica de la serietat del seu telefilm The normal heart.

Si la primera temporada de la sèrie se servia del judici a O. J. Simpson per explorar qüestions de discriminació racial, la segona vol parlar de l'homofòbia dels 80. «Hi havia una gran apatia sobre ella -ha dit Murphy-, i crec que part d'això era perquè semblava que la gent gai no feia falta en la nostra cultura».

La sèrie s'ha rodat en una antiga mansió de Versace, Casa Casuarina, però sincerament seria una mica ingenu esperar plena fidelitat als fets i als personatges reals. Si en una famosa pel·lícula de John Ford s'aposta pel lema «imprimeix la llegenda», el lema de Murphy podria ser «filma la bogeria». En aquest sentit, cal recordar la inquietud dels cinèfils de vella escola davant el retrat poc respectuós (i inexacte) del director Robert Aldrich en la primera temporada de Feud, sobre l'enfrontament de Bette Davis i Joan Crawford fora de la pantalla.

Un repartiment d'impacte

Sigui com sigui, Penélope Cruz s'ha pres el projecte seriosament. Segons l'actriu, que interpreta Donatella Versace, germana del dissenyador i hereva de gran part de l'imperi, rodar en una antiga casa del personatge imposava bastant: «Va ser molt emotiu, a vegades pertorbador. Tots vam sentir una energia molt poderosa. Només em va fer tenir més passió per explicar aquesta història», va declarar en el reportatge exclusiu sobre la sèrie d'Entertainment Weekly, amb portada per emmarcar.

Busqueu-la a la xarxa i doneu-hi un bon cop d'ull. És inesgotable. Pe és la primera que atrapa la mirada, gràcies a aquesta tremenda perruca en ros platí, pintallavis rosa i vestit també rosa, però en to més agressiu. Assegut en una cadira rococó, amb algun quilo extra, tot i que a la imatge de portada no s'apreciï del tot, el notable Edgar Ramirez (vist a Domino o l'excel·lent minisèrie Carlos, d'Olivier Assayas) com a Versace. Darrere i dret, Darren Criss de Glee com el sociòpata Andrew Cunanan, amb el coll del polo aixecat. I mig de genolls a terra i agafat a una mà del modista, Ricky Martin en el rol del seu amant, Antonio D'Amico; a ningú hauria de sorprendre la presència de Martin, perquè ja va aparèixer com a professor nocturn d'espanyol en un episodi de Glee.

Notícies relacionades

Segons sembla, el personatge de Donatella és l'equivalent al de la fiscal Marcia Clark en la primera temporada d'American crime story, la dedicada al judici per doble assassinat a O. J. Simpson. Donatella és, en aquest cas, la figura a reivindicar, la personalitat menystinguda o infravalorada. De qui no es parlarà gaire és dels seus fills, per petició de la mateixa Donatella. Murphy ha dit: «No volia que els seus fills fossin personatges en la sèrie o fossin explotats de cap manera, així que vam treure aquest element».

Històries gairebé reals

Murphy sembla haver trobat un filó en l'explotació a vegades sibil·lina (Feud), a vegades ressonant (la sèrie sobre el judici a O. J. Simpson), d'històries reals que formen part de l'imaginari col·lectiu. La segona temporada de Feud ja està en marxa i se centrarà en la difícil relació, com bé se sap trufada per relacions extramaritals, del príncep Carles i la princesa Diana. Gossip recreat (i també una mica reelaborat) amb energia diabòlica.