COL·LOQUI PRIMERA PLANA@

240519 collboni / periodico

Collboni: "S'ha de girar full del govern de Colau i del procés"

El candidat del PSC apel·la "als electors progressistes, catalanistes, moderats i patriotes de Barcelona" per frenar l'independentisme a l'ajuntament

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Progrés o procés” és la disjuntiva que planteja a l’electorat Jaume Collboni, el candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona. El vot està molt fraccionat, els indecisos sumen un alt percentatge i les enquestes no donen un guanyador clar, així que la campanya té dos vessants: la de la política més essencialista, aquella que posa el procés en el centre del debat, i la de la política més social, aquella que mira pel benestar dels electors, en aquest cas els de la ciutat de Barcelona. Les dues han sigut presents en la intervenció de l’alcaldable socialista aquest divendres en el col·loqui Primera Plan@ organitzat per EL PERIÓDICO i el Banc Sabadell.

D’entrada una advertència: “Ens juguem molt, ens juguem el ser o no ser de la ciutat de Barcelona”. Més avisos: “L’elecció és entre un govern proindependència o un govern pro-Barcelona”.Les amonestacions venen a tomb tant del “resultat final”, si com apunten les enquestes és per a Esquerra Republicana de Catalunya o Barcelona en Comú, com a tomb dels possibles acords postelectorals: “Si el pacte entre Ada Colau i Ernest Maragall es materialitza, la ciutat de Barcelona es convertirà en la suma de mal govern de la senyora Colau i de submissió al procés independentista que representa la candidatura del senyor Maragall”. Així que Collboni ha apel·lat al’“únic vot útil que té possibilitats de guanyar”, que és el de la seva candidatura, amb l’objectiu de “girar full del mal govern de Colau i del procés”.

ADN 100% Barcelona

Per aconseguir-ho ha fet una crida a tots “els electors progressistes, catalanistes, moderats i patriotes de Barcelona que volen que Barcelona torni a estar ben governada, torni a tenir un alcalde socialista i torni a mirar el futur” perquè confiïn en la seva candidatura: “una força progressista, no independentista, però, sobretot, una força amb l’ADN 100% Barcelona”. Collboni s’ha mostrat convençut de la seva victòria: “guanyaré”, i poc ha dit sobre pactes, més enllà de demanar diàleg: “si tenim un vot més, parlarem amb tot el món per fer governable la ciutat, com sempre hem fet els socialistes perquè és marca de la casa.” Tampoc ha volgut entrar a valorar atacs produïts entre candidats: “El respecte als electors i a la intel·ligència dels ciutadans mereix que els candidats siguem respectuosos amb els nostres contrincants. Últimament s’han fet comentaris desagradables sobre les condicions personals de cada un, i jo no ho faré”.

Però sí que ha mostrat el seu disgust per una afirmació realitzada per Maragall fa uns dies sobre la renúncia a la catalanitat dels socialistes catalans: “no em preocupa tant que ho digui com que ho pensi algú que vol ser alcalde. Estem una mica farts d’aquesta cançó que ens sona molt al que deia Pujol quan repartia carnets de catalanitat. Els no independentistes som tan catalans o més que el senyor Maragall, i els no independentistes catalanistes que defensem la nostra identitat i la nostra cultura pensem senzillament que la independència no és la solució”. A això ha contraposat la campanya que ha fet el seu partit: “positiva, omple de plans i pactes ambiciosos i disruptius, i alhora possibles” que busquen “tornar a ser Barcelona”.

Seguretat i accés a la vivenda

¿Quina és la recepta de Collboni? Visió metropolitana, cohesió social, creixement econòmic, cultura i repte climàtic. Cinc eixos que ha desgranat incidint especialment en la cohesió social amb propostes com “l’ampliació de la renda mínima infantil garantida perquè tots els nens tinguin, com a mínim, dinar, despeses escolars i transport;” un programa d’ajuda als comerciants perquè el 2025 el 100% de les botigues siguin accessibles per a les persones amb problemes de mobilitat, l’accés de la Targeta rosa als aturats de llarga durada i la creació d’una regidoria contra la solitud que combati “un dels fenòmens de les grans ciutats que és la solitud. Avui tenim a Barcelona més de 100.000 dones més grans de 75 anys que viuen soles”.

Collboni també té receptes per a dues de les preocupacions més grans dels barcelonins segons l’últim baròmetre de l’ajuntament: la seguretat i l’accés a la vivenda, aquesta última “un fracàs sense pal·liatius del govern de Colau”. Collboni ha recordat que l’actual alcaldessa va prometre 8.000 pisos de protecció oficial i només n’ha construït 800 pels 4.000 que va aixecar Jordi Hereu, l’últim alcalde socialista. “A Barcelona hi ha 82 solars disponibles programats per fer vivenda social que no s’han mogut, per tant una de les meves primeres mesures durant els 100 dies de gràcia, si soc alcalde, serà mobilitzar aquests 82 solars”. També hi ha hagut temps per parlar de desnonaments: “posarem el focus en la prevenció no en els elements pal·liatius. Preventiu vol dir avalar a les famílies que no poden pagar el lloguer i en el cas d’hipoteques fer un programa de subvencions revertibles  per evitar els impagaments”.

Incentius per als emprenedors

Notícies relacionades

Per a l’alcaldable del PSC “les polítiques de seguretat són polítiques d’esquerres perquè la inseguretat afecta més els més febles, als barris més vulnerables.”  I allà ha enumerat el 22% increment dels petits delictes amb un de cada quatre barcelonins com a víctima i el ser la ciutat més insegura d’Espanya. Collboni ha promès solucionar-ho en “un any” amb “prevenció, seguretat i més policia”. I s’ha compromès a “cooperar policialment i no fer politiqueig amb la seguretat. S’ha de resoldre el problema”.

L’economia amb incentius i suspensió de taxes als emprenedors –“el missatge de la ciutat a la gent emprenedora ha de ser ‘hola, benvingut,’ no ser ‘hola, primera taxa’; la cultura, amb un augment del pressupost municipal a ella dedicada fins a arribar el 7%; l’esport, amb recepta mèdica subvencionada per fer exercici, i la lluita contra el canvi climàtic han sigut altres de les propostes posades sobre la taula per Collboni que, ha afirmat, vol ser “l’alcalde de tots, dels que el votin i dels que no”.

Actualitzar

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Sobre la reducción de impuestos el primer año a las pymes: "Cuando digo que vamos a suprimir las tasas e impuestos del primer año de las pymes que se instalen en Barcelona es porque preveo otros ingresos, como la tasa turística y el impuesto que quiero crear a las plataformas digitales que no pagan impuestos en la ciudad. Un impuesto que suponga el  1,5%  de lo que facturan en Barcelona que puede reportar entre 8 o 9 millones de euros al ayuntamiento, el doble de lo que se destina actualmente en comercio. Cuando proponemos suprimir tasas como la del primer año actividad es porque hemos buscado otros ingresos".

Fa 1739 dies

Sobre los pisos turísticos: “Los pisos turísticos legales forman parte de la actividad económica de la ciudad. Nuestra voluntad es combatir los pisos ilegales. Protegeremos la convivencia estableciendo licencias por puntos, reversibles en función de unos barómetros relacionados con las quejas y el ruido que estropean la convivencia".

Fa 1739 dies

A la pregunta de que Ernest Maragall, candidato de ERC, afirma que nunca pactará con Collboni es un "agente de la represión" en cuanto a militante del PSC, el alcaldable socialsita afirma: "Hay provocaciones que se descalifican por sí mismas. Veo muy nerviosos a Maragall y Colau. El respeto a los electores y a la inteligencia de los ciudadanos merece que los candidatos seamos respetuosos.. Lo que sí me sabe mal es una afirmación que hizo Maragall sobre que los socialistas catalanes habíamos renunciado a nuestra catalanidad por no ser independentistas. Estamos hartos y nos suena a lo que hacía Pujol cuando repartía carnets de catalanidad. Somos tan catalanes como el que más pero pensamos que la independencia no es la solución. No reconozco a Ernest Maragall, es una especie de Pujol bis".

Fa 1739 dies

Sobre el peligro de las bicicletas en las aceras: "Mi modelo de movilidad es ir a pie, proteger al peatón. Tenemos una ciudad caminable. Mi primer objetivo es que el peatón sea el rey de la movilidad, el 50% de los trayectos pueden hacerse a pie. Hay que disciplinar el espacio público. En la ciudad hay normas, y las normas se tienen que cumplir, los que van en bicicleta, en moto y en coche. Cumplir  las normas es lo que hay que hacer".

Fa 1739 dies

Sobre limpieza: "Hemos de intensificar la limpieza en los barrios con más turismo donde hay más quejas. Y recuperar el discurso y valor del civismo. Habíamos sido ejemplares en cultura del civismo, hemos de corresponsabilizar a los ciudadanos de tener cuidado del espacio público".

Fa 1739 dies

Sobre los pactos poselectorales, Collboni afirma que "el único voto útil con posibilidades de poner una barrera para que el independentismo no pase al otro lado de la plaza de Sant Jaume es el voto socialista. Colau y Maragall ya han dicho que pactarán. Solo el  PSC garantiza ser  cortafuegos del 'procés' y buen gobierno".

Fa 1739 dies

Acaba la intervención de Collboni y se abre el turno de preguntas.

Fa 1739 dies

"Soy optimista porque Barcelona tiene talento, emprendedores, tejido asociativo, buenas conectividades, reputación internacional, lo tenemos todo pero lo que ahora necesitamos es un buen gobierno de mentalidad progresista que no ponga Barcelona al servicio de ninguna causa. Tenemos que pasar página del Gobierno de Colau y del 'procés' y el único voto útil para conseguirlo es el de mi candidatura".

Fa 1739 dies

El reto del cambio climático: "La lucha contra el cambio climático, los objetivos 2030, estarán en el centro de la gestión de la ciudad. Nos sumaremos a la lucha del cambio climático desde la movilidad, la rehabilitación de los edificios y la eficiencia energética. Proponemos una desgravacion del 50% del IBI para las comunidades que se autoabstezcan". "Pobreza cero y emisiones cero para el 2030", promete.

Fa 1739 dies

Deporte: "El deporte, como la cultura, es uno de los grandes olvidados de la campaña. Hemos propuesto triplicar las inversiones en los equipamientos deportivos de barrio. Deporte para todo el mundo". Y concreta: "Queremos que los médicos puedan recetar deporte. Menos pastillas y más deporte. Y que este deporte tenga la subvencion publica necesaria".

Fa 1739 dies

Cultura: "El presupuesto actual del ayuntamiento en cultura es del 5%. Nuestro compromiso es subirlo hasta el 7% para destinar el 2% a la descentralización de la cultura en los barrios".

Fa 1739 dies

Sobre la tasa turística: "Debe servir para dar apoyo a la cultura, a los barrios que más sufren el turismo y volver a hacer promoción. Ir a buscar el turista que nos interesa, el que respeta la ciudad".

Fa 1739 dies

En el ámbito turístico, Collboni apuesta por un "crecimiento hotelero ordenado y descentrado. En el centro histórico y en el Eixample no caben más hoteles".

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Fa 1739 dies

Acaba la intervención de Collboni y se abre el turno de preguntas.

Fa 1739 dies

"Soy optimista porque Barcelona tiene talento, emprendedores, tejido asociativo, buenas conectividades, reputación internacional, lo tenemos todo pero lo que ahora necesitamos es un buen gobierno de mentalidad progresista que no ponga Barcelona al servicio de ninguna causa. Tenemos que pasar página del Gobierno de Colau y del 'procés' y el único voto útil para conseguirlo es el de mi candidatura".

Fa 1739 dies

El reto del cambio climático: "La lucha contra el cambio climático, los objetivos 2030, estarán en el centro de la gestión de la ciudad. Nos sumaremos a la lucha del cambio climático desde la movilidad, la rehabilitación de los edificios y la eficiencia energética. Proponemos una desgravacion del 50% del IBI para las comunidades que se autoabstezcan". "Pobreza cero y emisiones cero para el 2030", promete.

Fa 1739 dies

Deporte: "El deporte, como la cultura, es uno de los grandes olvidados de la campaña. Hemos propuesto triplicar las inversiones en los equipamientos deportivos de barrio. Deporte para todo el mundo". Y concreta: "Queremos que los médicos puedan recetar deporte. Menos pastillas y más deporte. Y que este deporte tenga la subvencion publica necesaria".

Fa 1739 dies

Cultura: "El presupuesto actual del ayuntamiento en cultura es del 5%. Nuestro compromiso es subirlo hasta el 7% para destinar el 2% a la descentralización de la cultura en los barrios".

Fa 1739 dies

Sobre la tasa turística: "Debe servir para dar apoyo a la cultura, a los barrios que más sufren el turismo y volver a hacer promoción. Ir a buscar el turista que nos interesa, el que respeta la ciudad".

Fa 1739 dies

En el ámbito turístico, Collboni apuesta por un "crecimiento hotelero ordenado y descentrado. En el centro histórico y en el Eixample no caben más hoteles".

Fa 1739 dies

Sobre el comercio y las empresas: "Quiero ser el alcalde amigo de los comerciantes, restauradores, autónomos, pymes y todos los que crean riqueza en la ciudad. Hemos de facilitar las cosas a la pequeña economía de la ciudad. Tenemos un plan para la supresión de los impuestos durante el primer año a los autónomos que empiezan".

Fa 1739 dies

"Nos hemos comprometido a poner el foco en la prevención de los desahucios. Preventivo quiere decir avalar a las familias que no pueden pagar el alquiler. Prevenir más que paliar".

Fa 1739 dies

"Tenemos 82 solares programados para hacer vivienda social que no se han movido. Una de mis primeras medidas en el Gobierno municipal será movilizar estos solares".

Fa 1739 dies

Sobre la vivienda: "La vivienda es otro de los problemas y un fracaso sin paliativos del Gobierno de Ada Colau. Solo ha creado 800 pisos de protección social, muy lejos de los 8.000 que prometió. Haremos 1.000 pisos al año como siempre se ha hecho en las alcaldías socialistas".

Fa 1739 dies

El compromiso del alcaldable del PSC en temas de seguridad: "No haremos politiquería con la seguridad, sino que solucionaremos los problemas de seguridad".

Fa 1739 dies

Sobre la seguridad: "Cohesión social es seguridad. Defendemos que las políticas de seguridad son políticas de izquierdas porque afectan a los más débiles. Somos la ciudad más insegura de España, uno de cada cuatro barceloneses ha sido víctima de un delito. La seguridad es garantía de nuestas libertades y derechos". Prevención, próximidad y más policía son tres de las recetas de Collboni.

Fa 1739 dies

Otro reto de Collboni es el combate contra uno de los fenómenos de las grande ciudades: la soledad. "Hay 100.000 mujeres en Barcelona que viven solas. Proponemos una concejalía de políticas contra la soledad".

Fa 1739 dies

"Tenemos más de 25.000 parados de larga duración. El consistorio debería ayudarlos y una de las maneras de garantizar su movilidad para buscar trabajo es darles el derecho a la T-Rosa".

Carregar més