FINANÇAMENT SINGULAR

Borrell contra el "supositori" del finançament singular de Catalunya: «No és federal, ni progressista ni generalitzable»

L’exministre critica que «als òrgans del PSOE mai se n’ha discutit»

«Jo hi estic en contra», admet el dirigent. «Agrairia que no em facin combregar amb rodes de molí»

Borrell contra el "supositori" del finançament singular de Catalunya: «No és federal, ni progressista ni generalitzable»

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Ana Cabanillas

Periodista

ver +

L’exministre socialista Josep Borrell carrega contra el finançament singular de Catalunya i esmena la plana a la versió del Govern, que va defensar que el sistema podria aplicar-se a altres comunitats autònomes. Una màxima que Borrell desmenteix ara, assegurant que «no és federal, ni progressista ni generalitzable». El socialista critica també la falta d’un debat al si del PSOE sobre aquest assumpte, i mostra el seu rebuig sense embuts: «Jo hi estic en contra». «Agrairia que no em facin combregar amb rodes de molí».

El que va ser alt representant de la Unió Europea ja havia mostrat en altres ocasions les seves reticències al nou sistema, però aquest dijous es va expressar encara amb més duresa als micròfons d’Hora 25, de Cadena Ser, on va equiparar el finançament singular amb un «supositori». Davant la falta d’informació concreta sobre l’acord, Borrell va assegurar que «Ens ho van dient de mica en mica perquè el calibre del supositori és massa gran per fer-lo passar de cop». Segons ell, considera que el projecte s’està presentant amb comptagotes.

El dirigent va admetre que «no sabem gran cosa» sobre el nou funcionament. «Només sabem una cosa, que és que Catalunya gestionarà l’impost de la renda (IRPF) a Catalunya d’aquí un parell d’anys», va avançar, abans de criticar que «ja han començat a gastar diners en això». «Abans que s’hagi aprovat res, on s’ha d’aprovar, que és al Parlament», va apuntar Borrell, que també va qüestionar la falta d’un debat al si socialista: «Abans que el PSOE hagi tingut la menor ocasió de conèixer i discutir què és el que es tracta, perquè que jo sàpiga, als òrgans del Partit Socialista mai se n’ha parlat. Abans d’això, ja està Catalunya gastant diners per crear una administració que substitueixi l’Administració de l’Estat per recaptar l’impost sobre la renda».

Notícies relacionades

«Jo hi estic en contra, ho he de dir honestament», va prosseguir Borrell, que es va presentar com a «català» i «militant del PSC». «Al PSC, a diferència del PSOE, això sí que s’ha discutit, hi va haver fins i tot un referèndum i els militants hi van votar a favor». Després d’admetre que «estic en minoria» sobre aquest assumpte en el partit català, va llançar una petició: «Jo agrairia que no em facin combregar amb rodes de molí».

El socialista va equiparar el sistema de finançament singular amb «l’excepcionalitat basca i navarresa», que «està establerta a la Constitució», i per la qual «el País Basc i Navarra recapten tots els impostos i en transfereixen una part a l’Estat». «Això s’anomena concert o conveni», va argumentar, abans d’assegurar que «es proposa bàsicament el mateix per a Catalunya». En aquest punt, Borrell va passar a equiparar el mecanisme amb la proposta de l’extrema dreta italiana, assegurant que «s’assembla molt al que proposava la Lliga del Nord a Itàlia per a la fantasmagòrica Padània». «Això no és, i sento haver de portar la contrària al meu govern, però això no és ni federal, ni progressista, ni generalitzable a totes les comunitats autònomes».