Relleu al Parlament
La CUP atribueix la dimissió de Laia Estrada a les negociacions amb el PSC
La formació ajorna fins al setembre el debat sobre qui assumirà el seu escó i com s’organitzarà el grup a partir d’ara
Laia Estrada dimiteix com a diputada de la CUP al Parlament per «discrepàncies polítiques»
Non Casadevall (CUP): «Hi haurà acords amb el PSC si escolta les necessitats reals de la població»
La CUP es refunda: les cinc claus que definiran el futur del partit

Laia Estrada rompe una imagen del Rey Felipe VI. /
«No és una ruptura, és un relleu acordat». Així expliquen fonts de la direcció de la CUP el rerefons de la dimissió de Laia Estrada com a cap de files de la formació al Parlament. Estrada, que va ser la candidata de la formació en les eleccions catalanes de l’any passat, va anunciar aquest dimecres la renúncia al seu escó a la Cambra catalana per «discrepàncies polítiques». L’últim any, després de diverses clatellades electorals, els anticapitalistes han dut a terme un procés de refundació –el conegut com a procés de Garbí– per actualitzar tota la seva estratègia política. I ha sigut en l’aplicació d’aquest nou plantejament, en la seva materialització en el dia a dia parlamentari, quan han sorgit les discrepàncies entra la nova direcció de la formació i Estrada.
La nova CUP, que va culminar la seva reorientació amb un canvi de logotip el mes de juny passat, vol guanyar «capacitat d’incidència» i ha aixecat el veto als pactes amb el PSC, si se centren en qüestions «que poden millorar la vida de la gent». Sota aquesta perspectiva s’ha d’entendre que la CUP entrés a l’abril a negociar amb el Govern de Salvador Illa la regulació dels lloguers de temporada. El pacte, que van segellar finalment PSC, ERC, els Comuns i la CUP, va servir per salvar dos decrets de l’executiu. També uns mesos abans, els cupaires es van obrir a entrar a negociar els pressupostos de la Generalitat d’Illa si es complien una sèrie de condicions, una cosa impensable fins aleshores i que podria repetir-se en la nova negociació pressupostària prevista per al setembre.
Aquesta nova estratègia «generava contradiccions» i «problemes discursius» a Estrada, segons les mateixes fonts del secretariat de la CUP. No obstant, la fins ara líder formal del grup parlamentari no fa una «impugnació total» a l’estratègia i continuarà com a militant de la formació.
D’altra banda, la CUP ha ajornat fins al setembre el debat sobre qui assumirà el seu escó. En principi, hauria de ser el següent de la llista per Barcelona en les passades eleccions però hi pot haver renúncies. L’aclareixen com s’organitzarà formalment el grup a partir d’ara. El que la direcció sí que descarta, almenys de moment, és que hi pugui haver més dimissions en el mateix sentit. «La resta de diputats també són anteriors al procés de Garbí, però estan alineats i no es preveuen canvis», aclareixen les esmentades fonts. Actualment, Estrada exercia de presidenta del grup i Dani Cornellà com a portaveu.
El duel amb Laure Vega
Estrada, que feia 10 anys que estava en política institucional –sis com a regidora a Tarragona i quatre al Parlament– va ser escollida candidata de la CUP passades eleccions catalanes després d’enfrontar-se a unes primàries amb la també diputada Laure Vega. Les dues dirigents, però, es van presentar fent tàndem en la candidatura per Barcelona. Mai abans la CUP havia hagut de recórrer a una votació interna per escollir la seva cap de llista davant la impossibilitat prèvia de posar-se d’acord en el lideratge de la llista.
Llavors, el nucli dur dels cupaires a Barcelona no veia clar que Estrada, de Tarragona, fos la número u de llista per la província de Barcelona. Això va provocar que la discrepància s’hagués de saldar amb una votació interna en la qual es van posar sobre la taula dues llistes: una amb Estrada encapçalant, però amb Vega de número dos, i l’altra amb Vega al capdavant i sense la presència de la fins ara diputada de Tarragona. Les dues dirigents són del corrent Endavant.
Notícies relacionadesEstrada va guanyar projecció al Parlament durant la legislatura passada perquè va ser l’encarregada dins del grup parlamentari de batallar contra el macroprojecte del Hard Rock a Vila-seca i Salou. De fet, va encapçalar la llista per Tarragona el 2021 després de sis anys com a regidora a l’Ajuntament d’aquesta ciutat.
Per contra, Vega, que va entrar com a diputada tres mesos abans que acabés l’anterior legislatura, el 2024, es va estrenar amb un discurs en defensa de la classe obrera i defensant el seu origen humil. Va assumir l’acta en substitució de Dolors Sabater, que va deixar la institució per dedicar-se al seu rol com a regidora en l’oposició de Badalona. Des que va posar un peu al Parlament, Vega ha anat guanyant protagonisme dins de la formació i també a la cambra catalana.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- GOLF La Generalitat destinarà 30 milions de la taxa turística a la Ryder Cup 2031
- Escapada L'anomenen la Toscana espanyola: un casc històric medieval, les millors rutes de senderisme i piscines naturals
- Ciència L’esquizofrènia, el parkinson i l’autisme començarien ja al ventre matern
- Patrimoni artístic Tècnics de l'Aragó es desplaçaran aquest dilluns al MNAC per preparar el trasllat de les pintures de Sixena