L’UCO busca diners de comissions en comptes d’una fundació d’Ábalos

Quinze de 25 exercicis de l’oenagé Fiadelso no tenen presentada la seva comptabilitat en registres oficials / L’entitat va ser denunciada per opacitat

L’UCO busca diners de comissions en comptes d’una fundació d’Ábalos
3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"Malgrat haver passat prou temps per al compliment voluntari, la part executada no ha presentat la liquidació dels comptes de la fundació", lamenta l’Advocacia de la Generalitat Valenciana en una denúncia que des de febrer es veu als jutjats. La fundació denunciada es diu Fiadelso. El Govern valencià recorre al jutge per intentar que aquesta entitat justifiqui l’ús dels fons que va rebre durant 15 dels seus 25 anys de vida i el plet es creua ara amb una instrucció per corrupció al Tribunal Suprem.

Fiadelso, o Fundació Internacional de Suport al Desenvolupament Local i Social, és l’entitat que el juliol de 1992 va inscriure davant un notari de València José Luis Ábalos, llavors un petit càrrec local socialista sense gaire capital: la seva oenagé va néixer amb 12.126 euros de fons, pocs per exercir, entre les seves finalitats declarades en escriptura, el suport als països en desenvolupament mitjançant el disseny, execució i finançament de programes. El polític tenia la carrera en potència; avui, després d’haver ocupat un dels ministeris més importants, les seves penes judicials erosionen el seu partit.

Governs successius de la Generalitat Valenciana –el del socialista Ximo Puig i el del popular Carlos Mazón– han fracassat fins avui en l’intent d’anotar els comptes finals de l’oenagé. Potser ara se sap una mica més, ja que a les indagacions s’ha sumat la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil investigant el cas Koldo-Ábalos-Cerdán.

Comptes invisibles

Des de divendres, l’UCO té aval judicial per investigar no només quatre comptes bancaris de Fiadelso, sinó també els moviments immobiliaris, d’inversió, donacions i altres dels quals tingui coneixement l’Agència Tributària. També les altes i les baixes dels treballadors i les seves cotitzacions a la Seguretat Social, si és que n’hi va haver.

La indagació se sol·licita alhora que les que es s’estan portant a terme davant el PSOE i el Congrés per intentar quadrar els comptes d’Ábalos. La Guàrdia Civil busca també un rastre de col·locació de diners, empremtes en la trajectòria que haurien implicat suposades comissions a canvi de contractes del Ministeri de Transports. De quatre comptes bancaris que analitza, dos estan tancats, de Caja Rural i de l’antiga Bankia, el 2017 i el 2019. Les altres dues es mantenen actives des del 2007 i 2009 a CaixaBank i al BBVA.

Si hi va haver pagaments al fisc o a treballadors han de figurar en aquests comptes; també si hi va haver donacions o injeccions de capital a una entitat que va reduir molt la seva activitat arran de la marxa del seu mentor a Madrid com a escuder de Pedro Sánchez en el seu torneig contra l’aparell del PSOE.

Però mirar allà és difícil. Per analitzar tots els comptes i dades fiscals i de la Seguretat Social, l’UCO es posa com a punt de partida el gener del 2014. És un dels exercicis sense dades comptables conegudes per les quals ha sigut denunciada l’opacitat de Fiadelso. "Els comptes de la fundació dels exercicis 2011, 2012, 2013, 2014 i 2015 van ser aprovats pel patronat de la fundació", però "no estan dipositats en el Registre de Fundacions", diu un expedient obert per l’Agència Valenciana Antifrau i entregat amb escassos resultats d’investigació a les Corts Valencianes el novembre del 2023.

Diverses propietats

Algunes figures socialistes que al seu dia ajudaven Fiadelso i que li van obrir portes en l’ecosistema valencià d’oenagés ara reneguen de l’entitat i del seu mentor.

Fiadelso té encara la seu en un baix propietat d’Ábalos al carrer Conchita Piquer, a València. Una altra de les propietats d’Ábalos està situada a Chimbote (Perú), ciutat on l’oenagé va dur a terme accions benèfiques que li van valer al polític un doctorat honoris causa de la Universitat de San Pedro, l’alma mater local. L’immoble peruà és de Fiadelso, però està a nom d’Ábalos en els registres. L’exministre ha explicat als mitjans que el va posar al seu nom perquè, quan el va adquirir Fiadelso, l’entitat no tenia encara personalitat jurídica al Perú i no podia tenir béns.

Notícies relacionades

El carrer Conchita Piquer ha sigut lloc de cita de la directiva de Fiadelso sota comandament del patró de la fundació, Mario Perles, policia local de València col·locat en el patronat per Ábalos. Es tracta del pare de la també policia local valenciana Carolina Perles, parella formal del ministre en la seva primera etapa política a Madrid, fins que van trencar poc abans de la caiguda en desgràcia del polític.

"Els comptes de la fundació dels anys 2016, 2017, 2018, 2019 i 2020 no consta que haguessin sigut aprovats pel patronat ni, per tant, dipositades en el Registre de Fundacions", assegura l’informe d’Antifrau.