Jutge del TS

Manuel Marchena: "Se’ns n’ha anat la mà amb els aforaments"

Manuel Marchena: "Se’ns n’ha anat la mà amb els aforaments"

Fernando Sánchez - Europa Press / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena va afirmar en la presentació del seu llibre La justícia amenaçada que el nombre d’aforats és excessiu i hauria de reduir-se, tot i que "el vent que bufa vagi en direcció contrària". "Se’ns n’ha anat la mà amb els aforaments", va assenyalar en un moment en què l’assumpte està de plena actualitat, després que el líder del PSOE extremeny, Miguel Ángel Gallardo, s’hagi aforat a contrarellotge per ser-ho abans que la jutge que investiga el germà de Pedro Sánchez obrís judici oral en contra seu.

El fins fa res president de la Sala Segona del TS va destacar la paradoxa que suposa que el que tothom veu com un privilegi, l’aforat ho acaba presentant com un menyscapte dels seus drets, al no comptar amb recurs d’apel·lació, motiu pel qual no ha sigut estrany que hagi acudit al Tribunal Europeu de Drets Humans.

En la presentació del llibre, que s’ha reeditat als dos dies de sortir a la venda, amb l’escriptor Lorenzo Silva, Marchena va afirmar que els fiscals generals no accepten un lloc, "sinó situar-se a la graella de Sant Llorenç", per destacar que la seva actuació es correspon amb el tarannà de cada un d’ells. "En aquests temps, quan els vents són de desconfiança cap al poder judicial i la fiscalia, no és el moment" d’entregar al fiscal la instrucció, va asseverar.

Notícies relacionades

Actuació "patològica"

I en un moment en què l’acció popular és fonamental en les principals causes obertes contra el Govern, com les seguides contra la dona i el germà del president Pedro Sánchez, Marchena, com fa al llibre, es va mostrar partidari de defensar la figura constitucional, però no de la seva actuació "patològica", cosa que creu que passa al permetre’s que els partits l’exerceixin i traslladin als procediments judicials les formes polítiques. Per això, va advocar per reformar la figura "demà mateix".