La investigació judicial de la dana

L’única pantalla del Cecopi el 29-O no reproduïa dades de l’emergència

El centre de coordinació també va perdre la comunicació amb les seus de la Policia Local de 14 municipis greument afectats i amb els Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana

L’única pantalla del Cecopi el 29-O no reproduïa dades de l’emergència
2
Es llegeix en minuts
Laura Ballester

L’única pantalla que hi havia a la sala on es va reunir el Cecopi (Centre de Coordinació Operativa Integrat), el cervell de l’emergència durant la dana del 29 d’octubre passat, es va dedicar a la videoconferència que van mantenir els responsables de la Generalitat valenciana amb els membres que van participar en remot, com és el cas de la delegada del Govern i organismes estatals com l’Aemet (Agència Estatal de Meteorologia) i la CHJ (Confederació Hidrogràfica del Xúquer).

A només tres metres, a la sala de comandament i control d’Emergències hi havia una pantalla de 3 metres per 2, un "videowall" o sistema de visualització de continguts multimèdia, que oferia en temps real les dades de l’emergència meteorològica. Són dades recollides a l’informe de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València aportat ahir a la causa de la dana.

En aquest "videowall" podia seguir-se en directe l’escenari d’emergència meteorològica (que pot programar-se per a incendis) i que permet continuar en temps real els "incidents en curs, per municipi, els casos creats en les últimes 24 hores, el radar d’Aemet, càmeres en temps real de la DGT, Turisme i Avamet (Associació Valenciana de Meteorologia)". Les dades bàsiques que haguessin permès continuar en temps real on es concentraven les 2.438 trucades al 112, quan es va iniciar el Cecopi, de les 19.821 relacionades amb 4.770 incidents que va gestionar el telèfon d’Emergències. I que tant la llavors consellera Salomé Pradas com el secretari autonòmic Emilio Argüeso, investigats en la causa, asseguren desconèixer.

Sense gravacions

La Guàrdia Civil també ha pogut constatat que la reunió del Cecopi es podria haver gravat, però "no es va fer perquè no està protocol·litzat". Així com també els problemes de telefonia que es van patir el 29 d’octubre.

El Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana també va perdre la comunicació amb les seus de la Policia Local de 14 municipis greument afectats i amb Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV). "Hi va haver incomunicacions provocades, bé per incidències en la xarxa de Telefónica o d’una altra índole a la mateixa seu, amb els equips ubicats en les Agències Integrades" de 14 municipis. Des de les 15.30 hores que es va perdre la comunicació amb la Policia Local d’Alginet fins a les 4.58 hores del 30 d’octubre amb la Policia Local de l’Alcúdia.

Notícies relacionades

Altres Policies Locals afectades per la incomunicació van ser: Xest (18.29 hores), Paiporta (18.49 hores), Xiva (19.45 hores), Benetússer (19.54 hores), Catarroja (20.50 hores), Aldaia (21.29 hores), Requena (21.48 hores), Utiel (21.50 hores), Alfafar (22.21 hores), Quart de Poblet (23.06 hores), Torrent (00.44 hores) i Carlet 04.56. Tots ells ubicats a les diferents zones zero. I a hores en les quals la riuada del Poyo i la Saleta a l’Horta Sud o el desbordament del riu Magro ja afectaven greument a les poblacions. Pel que fa als Ferrocarrils, la comunicació es va perdre a les 20.14 hores, segons l’informe policial.

La jutge va encarregar el 27 de març un informe a la Guàrdia Civil sobre el Cecopi. Malgrat que aquest informe no inclou l’accés a les dades de "les comunicacions electròniques emeses o rebudes des del Centre de Coordinació d’Emergències", ja que no es poden incorporar a la causa a causa que la investigació pels 228 morts no es refereix a delictes dolosos, sinó que s’investiguen com presumptes homicidis imprudents, és a dir que no es van cometre de forma intencionada.

Temes:

Govern El Radar