Junts vol prohibir el burca i el nicab al carrer i el vel en nenes a les escoles

L’executiva del partit assumeix un nou posicionament que traslladarà als seus alcaldes i no descarta impulsar una reforma legislativa

Junts vol prohibir el burca i el nicab al carrer i el vel en nenes a les escoles
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Junts vol posar límit a l’ús del vel a Catalunya. L’executiva del partit ha assumit com a propi un nou posicionament, que ha de servir com una guia d’actuació als alcaldes del partit, que aposta per prohibir el burca i el nicab en l’espai públic, i per vetar l’ús de qualsevol altre tipus de vel als menors en educació obligatòria en centres de formació o espais culturals o esportius. Des de les files postconvergents també es proposen endurir les condicions d’ús del burquini per "condicions de salubritat", i advoquen perquè només es pugui accedir amb aquest tipus de peça a una piscina municipal si és amb roba tècnica de bany perquè veuen inviable poder distingir si es llueix aquesta peça "per imposició, malaltia o vergonya".

El partit al·lega una "discriminació per raó de gènere" de les dones i una "responsabilitat amb la protecció dels drets de la infància" per justificar la prohibició del vel als menors de 16 anys, si bé afegeix motius de seguretat en el cas del burca i el nicab. Però la idea xoca amb la jurisprudència del Tribunal Suprem, que ja el 2013 va anul·lar l’ordenança de l’Ajuntament de Lleida que prohibia l’ús del vel integral en els espais municipals per "limitar l’exercici de la llibertat religiosa" de les dones i perquè els consistoris no tenen competències per regular drets fonamentals. No obstant, preguntats per l’encaix d’aquestes mesures en la legalitat vigent, dirigents de la formació recalquen que es tracta d’"un posicionament polític lliure, al marge de la jurisprudència".

El pols amb Aliança Catalana

Fonts de Junts asseguren que aquestes idees seran traslladades als alcaldes perquè prenguin les seves pròpies mesures als municipis en els quals tenen la vara de comandament, i no descarten impulsar una reforma legislativa per donar cobertura legal a aquestes decisions, que podrien arribar a concretar-se en la nova llei de gestió de les competències en immigració una vegada la competència quedi delegada a Catalunya després d’acordar-ho amb el Govern i ser validat pel Congrés.

Notícies relacionades

Sobre el sentit de la conveniència política i de l’oportunitat d’aquesta mesura, defensen que recullen el malestar d’alguns dels seus alcaldes i que no defugen afrontar cap debat, mentre busquen desmarcar-se del discurs d’odi d’Aliança Catalana, però també del que consideren polítiques "bonistes" de l’esquerra. "Afrontem els debats de forma ordenada", al·leguen, però les dades reflecteixen que el partit de Sílvia Orriols pot danyar les opcions electorals de Junts, ja que comparteixen una important frontera electoral. De fet, l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) ja va pronosticar un dur retrocés de Junts –d’entre sis i vuit escons– i va assenyalar Aliança Catalana com a beneficiària d’aquesta possible pèrdua .

Amb aquest nou argumentari, Junts votarà en contra de la iniciativa d’Aliança que es vota avui al Parlament, que proposa acabar amb l’ús del vel islàmic a Catalunya, i que va generar debat en l’executiva del partit de dilluns passat. "Hi votarem en contra perquè destil·la odi i catalanofòbia", recalquen els postconvergents.

Temes:

Govern Alcaldes