Illa reclama reforçar la UE davant les "amenaces" de Trump i de Putin

El president es reuneix amb Letta, exlíder italià, el Dia d’Europa, i participa en un acte sobre el paper de les ciutats en la democràcia europea

El president Salvador Illa en el acto institucional del Día de Europa en la Generalitat.

El president Salvador Illa en el acto institucional del Día de Europa en la Generalitat. / Toni Albir / Efe

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Salvador Illa, va reclamar ahir "reforçar" la UE davant les tres amenaces que considera que planen sobre el continent. Les dues primeres venen de fora i són la "incomprensible guerra aranzelària" i l’agressió russa a Ucraïna. La tercera és als carrers de les ciutats europees: les desigualtats que "posen en risc la cohesió social". Davant d’aquests problemes, Illa va reclamar a la UE que "faci un pas endavant" i assumeixi amb urgència el seu "lideratge polític".

El discurs europeista d’Illa venia al cas ahir perquè era el Dia d’Europa. Es compleixen 75 anys de la Declaració Schuman, el discurs del ministre francès que es considera un pilar sobre el qual es construiria la UE. La Generalitat va celebrar un acte institucional per commemorar aquell dia i el diagnòstic d’Illa va ser que Europa és un "model d’èxit", però no es pot relaxar perquè la guerra comercial iniciada per Trump, que ha allunyat els EUA de la UE, suposa un canvi de paradigma internacional que Europa ha d’afrontar immediatament. Davant d’aquest repte, va oferir la col·laboració de Catalunya com a bastió europeista. "Catalunya sempre ha exercit de pont i ho vol tornar fer".

La Generalitat va commemorar el Dia d’Europa amb un convidat especial, Enrico Letta, que va ser primer ministre italià entre 2013 i 2014. Profund europeista, això no va evitar que formulés algunes crítiques i advertències sobre com en els últims temps ha exercit la UE el seu paper com a actor internacional. El seu principal retret és que Europa va actuar durant anys amb "ingenuïtat estratègica" perquè "va externalitzar l’energia a Rússia, la indústria a la Xina i la seguretat als Estats Units". Això, després, s’ha convertit en un problema. La seva conclusió és que ara Europa ha de revisar tant els seus socis com la manera d’exerceix el lideratge. I va advertir que el xoc amb Rússia i després amb els EUA "no és una crisi més, sinó un canvi d’era", i que cal reaccionar com a tal.

Notícies relacionades

Bandera davant l’ajuntament

A la plaça de Sant Jaume, Illa i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, van encapçalar a més un acte amb representants del món local on van desplegar una gran bandera de la UE per remarcar que les ciutats són "la primera línia de la democràcia europea". Collboni va alertar que davant el creixement de l’"autoritarisme" al món, les ciutats han de ser "el baluard de la democràcia i de les llibertats que representa el projecte europeu".