Espanya i Portugal indagaran junts la causa de l’apagada

Morant afirma que les empreses elèctriques "no són capaces encara" d’identificar quin va ser l’origen del tall de dilluns passat

Espanya i Portugal indagaran junts la causa de l’apagada
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern ha acordat crear amb Portugal un grup de seguiment per poder identificar les causes de l’apagada que dilluns passat va deixar a tota la península Ibèrica sense energia durant prop de 12 hores. Així ho va acordar ahir la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Sara Aagesen, amb la seva homòloga lusitana, María da Graça Carvalho, en una reunió telemàtica. La dirigent espanyola va assegurar que l’objectiu és "col·laborar" entre els dos països per aclarir què va fallar i "posar les mesures que siguin necessàries perquè no torni a passar".

Al marge de la comissió d’anàlisi que ha creat l’Executiu i que està requerint tota la informació necessària a les empreses elèctriques, Aagesen va pactar amb la ministra de Medi Ambient i Energia de Portugal la posada en marxa d’un grup de seguiment per tal d’"analitzar les circumstàncies de l’ocorregut", segons la nota informativa del Ministeri de Transició Ecològica. Aagesen va dir que, més enllà de la coordinació entre els dos països i l’intercanvi de dades, aquest serà un "grup més formal" que estarà liderat per ella mateixa i Graça Carvalho.

"Hem pogut compartir una col·laboració que es va iniciar des del primer dia", va assenyalar Aagesen sobre la trobada abans de recalcar que aquesta cooperació no es basa únicament en l’intercanvi de dades sinó també a col·laborar per mirar d’identificar l’incident, la causa i sobretot per posar les mesures que siguin necessàries perquè no torni a passar". A més, la vicepresidenta espanyola va agrair per carta a França i el Marroc el suport per recuperar l’energia i també els va sol·licitar informació per aclarir els fets.

Graça Carvalho va afirmar que manté paralitzat l’intercanvi ibèric d’energia "per precaució" i va recalcar tot seguit que l’incident va ser "greu, complex, que ha de ser molt ben analitzat".

Des de dimecres passat, l’Executiu reclama a totes les empreses energètiques que li enviïn les dades de què disposin per fer una cronologia de l’esdevingut dilluns a les 12.33 hores, quan 15 gigawatts (GW) van desaparèixer del sistema elèctric. Aquest dijous, fonts de Transició Ecològica, que lidera la investigació interna, van assegurar haver rebut "gran part de la informació sol·licitada inicialment", però van cursar noves peticions.

Malgrat la pressió del Govern sobre els operadors energètics perquè entreguin tota la informació que permeti conèixer què va passar, els membres de l’Executiu asseguren que la prioritat no és tenir els resultats de manera immediata, sinó que aquests siguin precisos. "Nosaltres no tenim pressa per conèixer quina és la causa, sinó conèixer amb rigor i exactitud", va dir el ministre de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, en declaracions a TVE. I va apuntar que és una "investigació complexa" que els tècnics consideren que podria allargar-se "dies o potser setmanes".

Notícies relacionades

La ministra de Ciència, Diana Morant, també recalcat aquesta necessitat de ser pacients i va deixar clar que en el moment actual "les empreses elèctriques no són capaces encara d’assenyalar quin ha sigut l’origen del problema". El següent pas per avançar en aquestes indagacions es produirà avui amb una "reunió important", en paraules de Bolaños, de la comissió d’anàlisi que es reunirà a la seu de Red Eléctrica Espanyola.

A més, Bolaños va apuntar que, després de la reunió d’ahir del Comitè de Situació, un òrgan que s’emmarca dins del Comitè de Seguretat Nacional, el Govern constata que la situació actual és "de normalitat absoluta".

Temes:

Govern Portugal