Nomenament
Borrell serà el nou president del ‘think tank’ barceloní Cidob
L’excap de la diplomàcia de la Unió Europea rellevarà l’historiador Antoni Segura
El socialista es va convertir en un dels flagells més contundents de l’independentisme

El veterà polític Josep Borrell es posarà al capdavant del Cidob, el think tank amb seu a Barcelona dedicat a la investigació en l’àmbit de les relacions internacionals, després d’haver deixat fa només uns dies el càrrec d’alt representant per a la Política Exterior de la UE. El patronat de l’entitat ha proposat el nomenament del també expresident del Parlament Europeu i exministre socialista per agafar el relleu de l’historiador Antoni Segura, que presideix el centre des del 2017. Borrell, que acaba de cedir el testimoni com a cap de la diplomàcia europea a l’estoniana Kaja Kallas després del nomenament de la nova Comissió Europea que presideix Ursula von der Leyen, prendrà possessió del càrrec una vegada coberts els tràmits administratius necessaris.
Creat el 1973, el Cidob s’encarrega de l’anàlisi de les qüestions globals que afecten les dinàmiques polítiques, socials i de governança, des de l’àmbit internacional fins al local. En un comunicat després de la reunió del patronat de la fundació, l’entitat ha justificat l’elecció de Borrell per "reforçar el posicionament internacional d’aquest centre de referència en l’estudi de relacions internacionals" i ha agraït a Segura "el seu compromís i dedicació durant els vuit anys que ha exercit la presidència". En el patronat del Cidob hi ha representades totes les administracions: Generalitat, Ajuntament i Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana i Ministeri d’Afers Estrangers.
Múltiples desafiaments
Expresident del Parlament Europeu i exministre d’Afers Exteriors amb Pedro Sánchez i d’Obres Públiques amb Felipe González, Borrell (la Pobla de Segur, 1947) ha dirigit durant els últims cinc anys la política exterior de la UE, un període en què s’ha hagut d’enfrontar a la pandèmia de la covid i a les guerres a Ucraïna i al Pròxim Orient, amb un resultat desigual en cada cas. I és que si bé va aconseguir consolidar la unitat europea davant la invasió russa d’Ucraïna, la seva denúncia dels excessos d’Israel a la Franja de Gaza va topar amb la divisió que aquest conflicte provoca entre els Vint-i-set.
En la primera conferència després de deixar el càrrec europeu, la setmana passada a Madrid, Borrell descrivia els perills que corre Europa davant el segon mandat de Donald Trump als Estats Units: el risc d’"una nova guerra comercial en què tots hi sortiríem perdent"; "l’emersió d’una potència, la Xina, que es produeix cada vegada d’una manera més confrontacional"; un Vladímir Putin que "no està disposat a seure en una taula per sortir-ne amb un tros d’Ucraïna, ja que la seva pretensió és molt més gran", i el ressorgiment a Síria de "gihadistes que han canviat el turbant pel blazer blau, que són els mateixos, però amb aspecte diferent".
En clau espanyola, la veu de Borrell s’havia convertit, abans de tornar a Brussel·les, en un dels flagells més contundents de l’independentisme català, coincidint amb els anys més convulsos del procés. El 2015 va publicar el llibre Las cuentas y los cuentos de la independencia, en què mirava de desmuntar amb xifres i documents les "faules" de l’independentisme. Un perfil combatiu i vehement que va cultivar com a cara visible del PSC en la gran manifestació de Societat Civil Catalana del 8 d’octubre del 2017, però que també va fer que cometés exabruptes com la crida a "desinfectar les ferides del procés abans de cosir-les".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?