El president crida a mantenir "ferms" els ponts entre Espanya i Catalunya
"Tot es pot aconseguir des de la unió", diu Illa, davant una nombrosa representació del Govern, en l’acte de la Diada a Madrid
Salvador Illa va recuperar ahir a Madrid dos actes institucionals altament simbòlics que no es produïen des de l’inici del procés independentista. Primer, el president de la Generalitat es va reunir amb Felip VI al Palau de la Zarzuela durant dues hores, molt més temps del que és habitual en aquest tipus de trobades. Després, ja a la tarda, va participar en l’acte de la Diada celebrat a la seu de la Delegació del Govern de Catalunya a Madrid. Tot el seu discurs va estar centrat en la "tornada" de Catalunya i la necessitat d’unir-se de nou a Espanya després de la crisi territorial, amb el líder del PSC cridant a mantenir "ben ferms" els "ponts".
"Les finestres de comunicació i de reconeixement són fonamentals per mirar de recuperar el clima de calma que estem aconseguint a Catalunya després d’anys tan difícils en què es van malgastar massa energies", va assenyalar Illa, amb referència al procés. "Cal mantenir aquests pilars ben ferms per quan els rius baixen de tant en tant tèrbols. Cal bastir ponts, cal creuar-los, cal trobar-los, cal treballar per arribar a acords amb vista a l’interès general i el bé comú", va continuar dient després de recordar que des del 2011 cap president de la Generalitat havia participat en aquest acte a Madrid.
La representació del Govern central va ser nombrosa. A la cita van acudir la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; el titular d’Indústria, Jordi Hereu; la de Defensa, Margarita Robles; el d’Agricultura, Luis Planas; la d’Inclusió Social, Elma Saiz, i el de Política Territorial, Ángel Víctor Torres. També hi havia representants del món empresarial (com el president d’Enagas, Antoni Llarden) i del mediàtic, com Ainhoa Moll, directora editorial de Prensa Ibérica, grup a què pertany aquest diari.
"Recórrer Espanya"
Illa vol que aquest tipus d’actes fora de Catalunya siguin comuns durant el seu mandat. "El primer acte polític és sempre escoltar. Intentar comprendre les raons de l’altre. Catalunya es governa més enllà del Palau de la Generalitat. Recorreré Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular. Les enteses són sempre possibles a través d’un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor", va explicar durant un discurs pronunciat gairebé íntegrament en castellà.
"Catalunya ha de ser un projecte que ens vinculi a tots. Catalunya ha tornat per implicar-se en una Espanya a favor de tots, més plural, rica i justa. La nostra democràcia ha tornat a recuperar l’esperança i l’optimisme. Soc conscient de les dificultats, dels crits dels pessimistes –va concloure el president de la Generalitat–. Però per sobre del soroll hi ha una realitat: Espanya i Catalunya han avançat més quan han compartit optimisme. La Catalunya del segle XXI vol estar en el camp de l’esperança, formant part d’una Espanya plural i diversa, dins d’una Europa federal. Res és políticament possible des de la soledat. Tot es pot aconseguir des de la unió".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
-
Ofert per
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar i ocupació I ara, salut mental a la feina
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic