Llarena ratifica que no amnistiarà Puigdemont
El magistrat del Tribunal Suprem insisteix que la llei no és aplicable a la malversació
Els jutges del Tribunal Suprem no prenen les seves decisions a la lleugera. L’instructor de la causa del procés, Pablo Llarena, ha rebutjat els recursos de reforma presentats per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Antoni Comín i Lluís Puig, així com per la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, i s’ha ratificat que no és aplicable l’amnistia al delicte de malversació de cabals públics pel qual els tres estan processats en rebel·lia. Això significa mantenir en vigor les ordres de detenció nacional dictades en contra seu.
En una interlocutòria l’instructor destaca que les al·legacions presentades en els recursos a favor de l’aplicació de l’amnistia "manquen de qualsevol fonament". Segons la seva opinió, "és la previsió literal de la llei d’amnistia la que obliga al pronunciament judicial que s’impugna", perquè entre les seves excepcions figura que sigui exclosa la malversació del subjecte que hagi actuat amb "el propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial", que entén que concorre en el cas per l’organització d’un referèndum il·legal, com també ho estaria sufragar els menús dels 250 convidats d’un casament o pagar les despeses de jutges per conèixer el tribunal de Luxemburg, seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
"Per més que existeixi una certa proximitat entre les funcions públiques exercides pels responsables i l’objecte de la despesa", perquè "no és predicable que el benefici tingués una altra naturalesa que la personal. Ni els cabals públics eren afectes a aquest tipus de finalitats; ni les funcions públiques autoritzaven a adoptar unes decisions que estaven fora de l’àmbit de competència del responsable; ni s’apreciaria cap tipus d’interès públic en la despesa realitzada", s’endinsa el magistrat en un to que pretén ser pedagògic sobre la malversació.
El jutge ressalta que l’amnistia per a aquest delicte hagués sigut apreciada "si la llei hagués proclamat, sense restriccions, la concessió de la gràcia a tots els delictes de malversació comesos per promoure el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, o si hagués limitat l’exclusió a casos d’enriquiment en el seu significat etimològic, és a dir, d’augment de riquesa".
El Govern lamenta la decisió
Per la seva banda, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va lamentar ahir la decisió de Llarena. L’executiu català considera que el magistrat està actuant en contra de l’esperit de la norma que va aprovar el Congrés, per la qual cosa va demanar que la llei s’apliqui "amb la màxima celeritat" i "sense subterfugis". Segons Paneque, igual que s’ha de demanar "respecte a les decisions del poder judicial", també s’ha de poder reclamar al poder judicial que "respecti les decisions del poder legislatiu". En la sessió d’investidura, el mateix Illa ja va reivindicar que l’amnistia s’havia d’aplicar sense excepcions i que havia d’incloure tothom, també l’expresident Puigdemont.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- "Casa teva serà el teu taüt"
- Zadie Smith: "Per a Zuckerberg, un nen de 13 anys val 275 dòlars, com el preu d’un esclau"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- 'La vegetariana', de Han Kang: una dona que vol ser una planta
- CRÍTICA Han Kang: sang i ossos
- Apunt Futbolistes sense edat
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"