Més de 100 víctimes del 17A continuen sense indemnització set anys després
Almenys 40 supervivents dels atacs terroristes esperen percebre la compensació sol·licitada després de tancar-se el procés judicial / Diverses desenes d’afectats no l’han reclamat encara
Fa set anys que Catalunya va patir una urpada que no ha cicatritzat. El record dels atacs gihadistes a Barcelona i Cambrils el 17 i 18 d’agost del 2017, en què van morir 16 persones, s’ha anat diluint, tot i que els seus efectes encara bateguen. Mostra d’això és que l’alerta antiterrorista continua en nivell alt i l’extrema dreta governa Ripoll amb una indissimulada tírria cap a l’islam, després de la commoció que va suposar que adolescents d’uns vint anys musulmans de la localitat perpetressin els atemptats.
En qualsevol cas, el 17A perviu abans que res en les víctimes. Desenes de testimonis de l’atropellament massiu de la Rambla i l’apunyalament indiscriminat a Cambrils han suportat el turment d’haver presenciat la matança sense que se’ls concedís el dret a ser reparats durant anys. Val com a prova que encara més d’un centenar d’afectats continua sense ingressar la indemnització que els correspon a l’arribar-se al setè aniversari de la infàmia, que es compleix avui.
Les persones a qui el Ministeri de l’Interior va negar la condició de víctimes a indemnitzar han començat a ser desofeses només en els últims mesos. Es tracta de supervivents que van fugir per salvar-se d’acabar arrossegats pel vehicle, van contemplar els assassinats de prop o van auxiliar ferits, a costa que la seva salut mental es ressentís.
En Ramon Serrano és un d’ells. En meitat del pànic que una furgoneta trasbalsada va desencadenar al centre de Barcelona, va baixar d’un autobús que pujava per la Rambla per socórrer diversos ferits estirats en un escenari desolador. Va haver d’esperar que el Tribunal Suprem tanqués la causa el desembre del 2023 perquè la sentència ja ferma del cas corregís la negativa d’Interior a acceptar que les seqüeles psicològiques que va desenvolupar el convertien en un damnificat més del 17A.
"Vaig sentir molta ràbia i molta impotència perquè el ministeri digués que jo no era víctima, perquè no havia estat en la trajectòria de la furgoneta. Si hi hagués estat, podria ser que ja no hi fos per explicar-ho", replica Serrano. Pensa que la justícia ha donat "una estirada d’orelles" a Interior per haver privat d’empara desenes de persones com ell.
Després del judici en què es va condemnar tres acusats, l’Audiència Nacional va ampliar el nombre de víctimes que Interior admetia fins aleshores. La resolució que va dictar el maig del 2021 va obligar que s’incloguessin 225 noms a la llista de damnificats, tot i que no es va fer efectiu fins que el Suprem va dirimir els recursos a finals de l’any passat. "Les víctimes han sigut les grans oblidades" durant la investigació, va afirmar la sentència, fa ja més de tres anys. Serrano consta entre qui la justícia imposa al ministeri que reconegui i compensi. En tot cas, la rectificació no ha dissolt el dolor. "Això no t’ho treu ningú –contraposa en Ramon-, tot i que ara em sento tranquil amb el que vaig fer i satisfet perquè es reconegui. No vull que em vegin com un heroi, sinó que vaig fer el que qualsevol hagués fet".
368 víctimes, balanç final
L’Audiència Nacional va establir un balanç definitiu de 368 víctimes causades pels atemptats. Va constatar que, com a mínim, entorn d’una quarta part va patir trastorns psicològics. Des que la sentència va passar a considerar-se definitiva el 13 desembre del 2023 i fins al 31 de juliol passat, 160 persones han instat a la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme –que depèn Interior– que executi la sentència i els repari per les lesions, els dies de baixa i els tractaments que els jutges van acreditar que es van deure als atacs.
Els que han reclamat en els últims mesos són més que els 143 afectats que Interior va declarar víctimes del 17A i va indemnitzar fa anys. El ministeri aclareix que dins del cúmul recent de peticions després de la resolució judicial figuren també persones a qui ja se’ls va efectuar un ingrés temps enrere. En aquests casos, Interior indica que la direcció de suport a les víctimes "prepara l’abonament de la indemnització reconeguda en sentència, quantia de què es descompta el que s’ha avançat".
Tot i que Interior no precisa quantes persones han percebut un subsidi, de les dades es desprèn que encara es deu la indemnització a més de 105 afectats. "Les xifres ens donen la raó quan dèiem que el ministeri no ha fet una feina proactiva d’assessorar, localitzar i oferir a cada víctima els drets que li corresponen", interpreta Robert Manrique, membre de la desapareguda Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme (UAVAT). L’entitat ha acompanyat desenes de supervivents, molts d’ells amb afeccions de salut mental. "Interior espera que la gent hi acudeixi, sense haver-la buscat ni informat durant anys. No pot ser que l’administració sigui reactiva", retreu Manrique.
Notícies relacionadesEl ministeri afegeix que, de les 160 sol·licituds cursades durant el mig any passat, 120 s’han resolt amb l’abonament de la compensació. Per ara, sis persones han discrepat amb la quantia que el ministeri els transfereix i han recorregut perquè es revisi.
40 afectats més esperen que els seus expedients es tanquin per cobrar. Serrano es compta entre aquests. "Anant bé, la indemnització no arribarà fins a l’any que ve", dedueix. Al marge, encara queden diverses desenes de víctimes citades en la sentència que no han fet el pas per obtenir la indemnització. No són menys de 65 persones. "El ministeri no les busca", pensa Manrique.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Informe La majoria dels inquilins no esperen poder comprar mai
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol