Illa encomana els encàrrecs d’ERC a tècnics de l’anterior Govern d’Aragonès
Els fitxatges van vinculats a Política Lingüística, Cultura i la gestió de Rodalies

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha posat la directa per donar forma al seu Govern malgrat estar en ple mes d’agost. Va ser investit dijous passat, va prendre possessió del càrrec dissabte, va nomenar els consellers dilluns i va posar fil a l’agulla fent la primera reunió del Consell Executiu del nou mandat dimarts. Tres mesos després de les eleccions, el líder socialista es vol posar a treballar al més aviat possible.
La seva investidura es va poder celebrar malgrat la visita i fugida de l’expresident Carles Puigdemont, que va evitar la seva detenció i va facilitar així que no es frenés el ple. Però Illa estava preparat per a tot calendari i tenia plans preparats, començant per la designació dels nous consellers. La seva primera decisió va ser confeccionar un Govern que, tot i que monocolor, va reivindicar com a "transversal", perquè, a més de dirigents del PSC i de l’òrbita postconvergent, va fitxar com a consellers dos dirigents del sottogoverno de l’expresident Pere Aragonès.
Ho havia deixat clar ja en campanya: Illa volia un Govern "per a tothom". I així, incorporant tècnics del passat Govern republicà, el president garanteix una continuïtat que li permetrà acollir-se a la seva promesa de transcendir les sigles del PSC i gaudir de certa estabilitat en els primers passos del mandat. No obstant, el fet d’incorporar-los serà també alhora un termòmetre del compliment del que s’ha acordat.
Sota la premissa de no canviar el que funciona, el líder socialista ha allargat la mà a Francesc Xavier Vila per dirigir la Conselleria de Política Lingüística, una de les que ERC va pactar mantenir. Vila era el secretari de Política Lingüística en el mandat passat, abans de la creació del nou departament. Independentista declarat, el conseller ha negat ser la "quota" d’ERC en el Govern socialista, però Illa ha decidit confiar en ell per continuar la tasca que va iniciar sota el comandament dels republicans.
ERC nega tenir-hi res a veure
Notícies relacionadesA Esquerra també neguen tenir res a veure amb el seu fitxatge i rebutgen que en el pacte assolit amb el PSC per investir Illa s’estipulés qui havia de dirigir la conselleria de promoció del català. Tampoc es fan responsables –tot i que sí que la celebren– de la incorporació de la que va ser directora general del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat en el mandat passat, Sònia Hernández Almodóvar, que ara és consellera de Cultura del nou Govern.
Així doncs, són dos consellers després de passar pel sottogoverno de l’expresident dels 16 dirigents que ja s’asseuen en el Consell Executiu. Però encara queda una llarga llista de nomenaments pendents, que s’aniran definint els pròxims dies, tot i que el gruix no es coneixerà fins a la reunió del Govern del 27 d’agost.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any l’atenció sigui en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses