Llarena, preparat per dictar presó

El magistrat no estima que la tornada de Puigdemont i el seu arrest hagin de «desarmar» la justícia sobre el perill de fuga. Fonts del Suprem indiquen, a més, que l’expresident té residència a l’estranger i que la seva presència en territori espanyol pot ser un subterfugi.

Llarena, preparat per dictar presó
4
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

¡Quin salt espectacular en els comentaris a mesura que passen les hores! Ara la fàbrica política, per dir-ho així, discorre per encertar si Carles Puigdemont ja ha arribat a Barcelona i si aconseguirà entrar al Parlament abans que els Mossos el detinguin, segons l’ordre vigent des de l’1 de juliol cursada pel jutge Pablo Llarena. A la Sala Segona del Suprem no semblen haver muntat una sala especial de seguiment de la pel·lícula del retorn perquè, en rigor, segons fonts fiables, ja saben des de fa diverses setmanes que Puigdemont tornaria i què era el que s’havia de fer.

El president de la Sala Segona, Manuel Marchena, autor de la interlocutòria per la qual es denega l’aplicació de l’amnistia al delicte de malversació, ja és a la seva pàtria estimada, Santa Cruz de Tenerife, on va arribar dimarts després de passar uns dies a Cantàbria. Al seu torn, Llarena, que disfruta juntament amb la seva dona, la magistrada Gema Espinosa, de casa a Das (Cerdanya) va sopar ahir a Puigcerdà.

Fa tot l’efecte, per boca de diverses fonts del Tribunal Suprem, que el full de ruta està traçat des de fa temps, almenys des de fa un parell de setmanes, en què el Suprem va començar a tenir en compte que la tornada de Puigdemont no era un "farol" més en la partida de "pòquer", Ponsatí dixit. Llarena no estima que la tornada de Puigdemont i el seu arrest hagin de "desarmar" la justícia sobre el perill de fuga. Fonts del Suprem indiquen, a més, que Puigdemont té residència a l’estranger i que, per tant, la seva presència en territori espanyol pot ser un subterfugi.

A l’arrest de Puigdemont seguirà la seva declaració indagatòria i, després, consultades les parts, el jutge haurà de definir si accepta la petició de presó incondicional sense fiança ja anunciada per l’acusació popular de Vox. Una posició que serà contrarestada per la Fiscalia del Suprem, partidària d’aplicar l’amnistia, i l’Advocacia de l’Estat, també en l’esmentada posició.

La decisió de presó sense fiança que sembla orientat a adoptar el jutge Llarena serà, lògicament, recurrible, tant en reforma com en recurs subsidiari d’apel·lació. Però l’agost és inhàbil. D’altra banda, Marchena, que haurà de proveir a la Sala de Recursos aquesta apel·lació, no reprendrà la seva activitat fins al setembre. També durant el setembre es resoldrien els recursos que Puigdemont va presentar ja fa gairebé un mes contra la decisió de Llarena de no aplicar-li l’amnistia.

Només a partir de l’esgotament d’aquesta via, la defensa de Puigdemont podrà acudir al Tribunal Constitucional amb un recurs d’empara, sol·licitant mesures cautelaríssimes –que decretin la seva llibertat immediata en cas de ser a la presó–, una mesura molt difícil d’aconseguir segons la jurisprudència del Constitucional (l’argument és que els magistrats no adopten mesures urgents que puguin predeterminar la resolució de fons, a saber, si Puigdemont té dret o no a l’amnistia, qüestionada també via recurs d’inconstitucionalitat pel Suprem).

Si l’arrest primer i l’ingrés de l’expresident i diputat del Parlament a presó provisional, semblarien fer-se realitat en les pròximes hores, l’altre dubte és si serà arrestat abans d’entrar al Parlament, si hi aconseguirà entrar anteriorment o si, en rigor, Llarena ha donat ordre que no es detingui fins després de la votació de la investidura de Salvador Illa.

"No m’estranyaria gens que Puigdemont ja sigui a Barcelona i aconsegueixi entrar al Parlament. És una intuïció. El MHP intentarà votar en la investidura mirant a la cara de cada diputat d’ERC. Tampoc em resultaria inversemblant que el jutge Llarena donés ordres als Mossos perquè s’estiguin tranquils fins després de la votació", va dir ahir una font de Junts.

A ERC encara resulta difícil comprendre la naturalesa de la decisió de tornar. "Segurament el president Puigdemont ha de tenir motius per pensar que ara és millor moment que d’altres, però a efectes pràctics és difícil entendre que el sacrifici que suposa la detenció i ingrés a la presó sigui més útil que en un altre moment, o fins i tot que continuar lluitant i litigant fins a aconseguir tornar com un home lliure tal com ell mateix va dir en alguna ocasió", assenyala un càrrec d’ERC.

O més aviat: la detenció i ingrés a presó –si no s’aconsegueix arruïnar la investidura d’Illa– com una inversió a curt termini, que Puigdemont porta a terme i gràcies a la qual sortirà, finalment, del laberint judicial. Via amnistia decretada pel Constitucional. Ja sigui en resposta a la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada per la Sala Segona (desordres públics) i al recurs d’empara que presentarà Puigdemont. O indult si la Sala Segona del Suprem el fa seure al banc dels acusats i el condemna pel delicte de malversació en un judici que podria ser molt ràpid.

"Fastiguejar el PSC i ERC"

Notícies relacionades

"Podrà fastiguejar el PSC i ERC, però és molt difícil que aconsegueixi danyar-los seriosament. I si aconseguís el seu objectiu, que ja és molt dir, només li faria la feina bruta al PP. És a dir: té molts números per perdre i molt pocs per guanyar. Però si guanya la grossa seria aconseguir un govern del PP i acabaria de nou a la presó o a Brussel·les. És el que té jugar a com pitjor, millor", raona la font judicial consultada.

Si el 25 i 26 d’octubre la competència malaltissa entre Puigdemont i Oriol Junqueras va ser el gran factor que va impedir la convocatòria d’eleccions, no és menys cert que la temptació d’acabar amb els republicans està en la decisió d’aquest retorn.