Memòria històrica

El Saló Sant Jordi reneix

Aquest espai solemne del Palau de la Generalitat s'ha restituït després de 16 mesos d'obres en què s’han retirat les pintures de l'època de la dictadura de Primo de Rivera

El Saló Sant Jordi reneix
2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada

Es tracta d’un dels espais més solemnes del Palau que acull, entre altres, els actes de presa de possessió dels consellers i que fins ara comptava amb teles de caràcter històric col·locades durant la dictadura, entre elles escenes com el Compromís de Casp, la batalla de Lepant i l’arribada de Colom a Barcelona davant els Reis Catòlics.

El resultat de la reforma ha sigut la recuperació de l’estat original del saló abans de 1927, caracteritzat per l’aspecte renaixentista ideat per l’arquitecte Pere Blai a finals del segle XVI i que es trobava sota els frescos. La reivindicació de la restitució d’aquest espai per tornar-li la seva essència i desdibuixar l’època de la dictadura ha sigut una de les demandes que han recollit diferents presidents de la Generalitat, però s’ha accelerat aquests últims sis anys i s’ha materialitzat sota el mandat de Pere Aragonès.

"La dignificació d’aquest espai és un acte de memòria i compromís, també republicà", va dir ahir el president en funcions en l’acte, al qual van acudir, entre d’altres, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; els expresidents Jordi Pujol i Quim Torra i el president del Parlament, Josep Rull.

Quasi 100 anys de reivindicació

El president que va impulsar la mesura va ser el republicà Josep Tarradellas, el 1932, quan era conseller de Governació. La seva petició no es va poder dur a terme per l’inici de la Guerra Civil i durant dècades va quedar paralitzada. Va ser el 2019, sota la presidència de Quim Torra, quan es va impulsar de nou la demanda i es va crear la Comissió per l’Estudi de la Decoració Pictòrica del Saló ,que va estudiar, va analitzar i va planificar les obres per a la seva recuperació després que la vintena d’experts que conformaven aquella comissió aprovessin per unanimitat que era adient retirar les pintures perquè tenien una finalitat "ideològica i no artística".

Aragonès va recollir aquest projecte a l’arribar al Palau de la Generalitat i el va culminar ahir tornant al Saló "la justícia i majestuositat" que, als seus ulls, havia perdut al seu dia. "Avui recupera llum i es desprèn de la foscor imposada per la dictadura", va afirmar el president, amb referència a la metàfora de la claredat que ha guanyat l’espai al recuperar algunes de les finestres que havien quedat amagades.

2,3 milions d’euros

Sota les ordres de Rivera, la institució va perdre el seu "símbol i voluntat de ser", va afegir el president, crític amb el simbolisme que expressava la seva presència en la Generalitat. "No podia estar protagonitzat pel que va representar la dictadura, una cosa que el catalanisme popular sempre ha combatut amb progrés, prosperitat, democràcia, humanisme i llibertat", va reivindicar Aragonès.

Notícies relacionades

La reforma, que ha costat 2,3 milions d’euros, ha implicat despenjar 850 metres quadrats revestits per mig centenar de teles de diferents pintors –sota la direcció de Rivera– i ha revelat algunes pintures originals als arcs dels sostres, un canvi que ja preveia la comissió d’experts creada per Torra, òrgan que va analitzar com podien integrar-se en el nou aspecte del Saló.

"Ara estem dins d’un espai nou que proporciona coherència, en contrast amb l’aspecte acaparador que dificultava la lectura de renaixement de l’obra de Rivera", va concloure ahir Mireia Mestre, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, en la seva intervenció en l’acte d’estrena de l’espai.