La Zarzuela canvia d’estratègia per modernitzar la imatge del Rei

El debut a Instagram i el brindis d’Elionor i Sofia mostren més proximitat emocional

La Zarzuela canvia d’estratègia per modernitzar la imatge del Rei
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

En només 24 hores, Felip VI i la seva família han fet passos rellevants cap a la modernització de la institució oferint més proximitat a la societat a nivell emocional. El 10è aniversari de la proclamació com a rei ha servit al cap de l’Estat per mostrar-se més humà que mai, una connexió que la Zarzuela mai havia promocionat fins ara d’una manera tan clara.

Tres han sigut els episodis que permeten detectar una nova estratègia per part de la Casa del Rei: la sorpresa que la princesa Elionor i la infanta Sofia van donar al seu pare durant el dinar oficial al Palau Reial, les declaracions que Felip VI va oferir en el mític programa de TVE Informe Semanal comentant els seus deu anys de regnat i l’arribada de la família reial a Instagram.

El gest de les filles de demanar un brindis pel Monarca va permetre veure un Felip VI emocionat i va trencar el protocol rígid i fred que ha marcat fins ara la immensa majoria dels actes de la institució. Va ser una sorpresa per al cap de l’Estat, però no per a la reina Letizia i l’equip d’assessors de la Casa, que ho havien disposat tot per a la sorpresa al saló del tron: no només el micròfon de peu que les esperava, situat al mig de l’estada, sinó que també l’equip de càmeres de TVE va seguir l’escena de principi a final.

També la televisió pública, a través del seu programa Informe Semanal, va permetre veure, passades les onze de la nit de dimecres, un Rei diferent que responia les preguntes a una periodista del programa amb el micròfon a la mà. Res de veure’l, com sempre, en un acte institucional, amb veu solemne i silenci a la sala. Aquestes declaracions es van gravar el 12 de juny a Villafranca del Bierzo (Lleó), on el Monarca va inaugurar una exposició.

La reportera li pregunta com ha gestionat aquests "anys complicats, durs" i si sent que "la Corona pesa". La seva proclamació com a rei es va deure als errors comesos pel seu pare, Joan Carles I, en l’última etapa, però en ple regnat (2020) va arribar la seva ruptura pública per les informacions sobre la seva fortuna oculta. "Bé, –respon Felip VI–, cal afrontar les coses com venen, comptant que si les fas amb ganes, hi treballes i confies en moltes persones que treballen al nostre voltant, tiraràs endavant la tasca institucional i el paper que té la Corona en el nostre país". I mostra certa resignació: "A mi em toca una època... I procuro fer-ho el millor possible i dedicar-li esforç, ganes i també transmetre aquests valors, juntament amb la Reina, la princesa i la infanta".

En un altre moment la periodista li recorda que, en el seu discurs de proclamació del 2014, va dir que li agradaria que els espanyols se sentissin orgullosos d’ell i li pregunta si creu que ho ha pogut aconseguir. "Bé, suposo que, com en tot, hi deu haver opinions per a tots els gustos; hi deu haver gent que valora el nostre paper i d’altres a qui potser no els sembla tan bé. Però, en tot cas, el nostre país és una democràcia i tothom és lliure de pensar com vulgui, l’important és que ho pugui expressar i pugui sentir el que sent. I després, a més, valorar objectivament un treball que es fa amb totes les ganes, amb tota la il·lusió i amb tota la vocació de servei", respon el monarca.

A les declaracions de dimecres a la nit es va sumar, dijous a primera hora, l’estrena de la Casa del Rei a Instagram, una xarxa on més de 23 milions d’espanyols tenen un perfil, sobretot els més joves. La Zarzuela va penjar un vídeo resum dels actes del 10è aniversari de la vigília i algunes fotografies preses pels professionals de la institució.

Notícies relacionades

Viatge a les repúbliques bàltiques

Després de la celebració de la primera dècada en el tron, l’agenda del cap de l’Estat inclou un primer viatge amb molt fons polític a causa de la guerra de Rússia iniciada contra Ucraïna. Diumenge sortirà a primera hora cap a les repúbliques bàltiques (Estònia, Lituània i Letònia) per entrevistar-se amb les autoritats i visitar els militars espanyols que estan allà desplegats amb l’OTAN.