Milei escenifica amb Ayuso un front contra Sánchez i la "justícia social"

El president de l’Argentina al·ludeix al cas del germà del cap del Govern espanyol en el seu discurs al rebre la medalla de la Comunitat de Madrid

Milei escenifica amb Ayuso un front contra Sánchez i la "justícia social"
3
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Ja hi ha foto. Isabel Díaz Ayuso va entregar la medalla Internacional de la Comunitat de Madrid a Javier Milei en ple xoc diplomàtic entre Espanya i l’Argentina i amb els dubtes que genera la trobada en les files populars. La presidenta madrilenya ha defensat sempre el mandatari argentí com un referent internacional malgrat que aquest s’ha mostrat més favorable a Vox que al PP. Ahir, Ayuso va tenir per fi la seva foto amb ell, també a tot el Govern de la nació expectant, a Vox mirant de reüll i al seu partit pendent.

Tots dos es van piropejar, encara que Milei va lloar l’auge de l’extrema dreta a Europa durant l’acte, i van mostrar la seva entesa contra el sanchisme i el "monstre de la justícia social": "No deixin que el socialisme els arruïni la vida", va dir Milei mentre Ayuso somreia. La presidenta no va anomenar Sánchez ni una sola vegada; Milei, per criticar-lo pels seus coneixements sobre economia, però no se’n va anar sense deixar un missatge sobre els casos que afecten la seva família, després d’apuntar que "els impostos es paguen a punta de pistola" i són la causa de la injustícia social: "Enarboren qüestions nobles, però la discrecionalitat sempre juga una mala passada. Sempre hi ha filtracions. Es parla de les poroses mans dels polítics. Potser no és la del polític directament, sinó la del germà o la de la parella o el que sigui, el que vulgui entendre que entengui".

Salutació al balcó

El president argentí va arribar amb cotxe a la Puerta del Sol, on un nombrós grup d’afins el van rebre amb crits de joia abans que Ayuso, vestida d’un blau cel similar a la bandera albiceleste, el pogués saludar. Tots dos van passar a l’interior de la Reial Casa de Correus, on van tenir una trobada privada que es va allargar més del previst. Des del pati interior se sentien els crits del carrer quan tots dos van sortir a saludar al balcó que dona a la plaça de la Puerta del Sol.

Després, ja davant dels 70 mitjans de comunicació que estaven acreditats i amb el suport de tot el seu Govern dret, Milei va firmar al llibre de la Comunitat de Madrid, amb la seva consigna més coneguda: "Agradece al Gobierno de la Comunidad de Madrid el cálido recibimiento y distinción otorgada. Viva la libertad, carajo". Finalment, Ayuso va entregar la medalla al president argentí després d’una declaració institucional. Sense acceptar preguntes dels mitjans, una cosa que sí que va passar quan al novembre es va concedir aquesta mateixa medalla al president de l’Equador, Daniel Noboa, tots dos van abandonar l’acte.

Milei va pronunciar la consigna habitual d’Ayuso, quan repeteix el que se suposa que li diuen els llatinoamericans que arriben a Madrid escapant-se de les economies dels seus respectius països. "Venim del futur a explicar-los una història que és desitjable evitar, la del mal que causa el socialisme", va apuntar Milei, que va afegir que admira Ayuso i no es perd els seus discursos a Youtube.

La presidenta va evitar el xoc institucional amb el Govern en el seu discurs. Va enaltir les similituds amb Milei –"no ens conformem amb el que hi ha", "cal imaginar, decidir i actuar o evitar penedir-se de tot el que no vam fer"–, per recordar que els "projectes lliberticides", en els quals enquadra el de Sánchez, comencen "anteposant la democràcia popular a la llei".

Acte amb Abascal

Notícies relacionades

Tot i que la condecoració va ser formalment un reconeixement a un país germà, la foto serveix perquè Ayuso torni a erigir-se com a contrapunt a Sánchez. Milei va acudir a Madrid per rebre un premi d’una entitat privada, en l’acte del qual –celebrat després de l’entrega de la medalla de la comunitat– va ser present Santiago Abascal i al qual també va acudir el vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo.

Allà escoltaven l’argentí els populars Cayetana Álvarez de Toledo i Javier Fernández-Lasquetty i, per part de Vox, Hermann Tertsch, reelegit com a eurodiputat en les últimes eleccions, junt amb Mario Vargas Llosa, entre d’altres. Milei es va passejar per les taules, saludant els comensals en un "ambient increïble", segons van revelar els presents, mentre esperaven que arribés la crema d’ametlles amb espàrrecs, les galtes de vedella i els sabors de Madrid (chinchón, violeta, neula i sopa de maduixa) que incloïa el menú. Durant l’acte, els organitzadors, una associació gestionada només per homes, van deixar clara la seva postura dient "narcisista" i "lliberticida" a Sánchez i defensant els diaris digitals "liberals i llibertaris" que estan ara en el punt de mira.