Celebració al Palau Reial

Felip VI reivindica la seva exemplaritat com a rei malgrat el "cost personal"

El cap de l’Estat considera que està complint el compromís que va adquirir al pujar al tron el 2014 d’actuar sempre de "manera íntegra"

Elionor i Sofia van sorprendre amb un brindis pels seus pares a l’àpat pel 10è aniversari de regnat

Felip VI reivindica la seva exemplaritat com a rei malgrat el "cost personal"
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI va complir ahir 10 anys en el tron d’Espanya i ho va celebrar amb una llarga jornada d’actes al Palau Reial i als voltants que van combinar institucionalitat, cultura i participació de la societat civil. El cap de l’Estat va decidir directament de pròpia mà el lema per a aquest 10è aniversari: "Servei, compromís i deure". Considera que aquestes tres paraules representen el seu paper durant aquests anys com a primera institució de l’Estat i així ho va deixar clar en el discurs que va pronunciar i en el qual va renovar el seu compromís amb els espanyols per actuar sempre "de manera íntegra i exemplar" .

Felip VI va assumir la màxima representació de la monarquia espanyola després d’un lustre d’inestabilitat per l’escàndol de corrupció que va afectar la seva germana Cristina, casada llavors amb Iñaki Urdangarin, i episodis polèmics protagonitzats per Joan Carles I. Ara, deu anys després, creu que ha sigut "coherent amb els compromisos assumits" el 2014, tot i que això li suposi "fins i tot" assumir un "cost personal", amb referència a la ruptura amb el seu pare, Joan Carles I, i amb la seva germana Cristina. El rei emèrit viu a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) des de l’agost del 2020 –una decisió pactada entre l’afectat, la Zarzuela i el Govern– i amb Cristina gairebé no té contacte. En la seva al·locució, el cap de l’Estat no va tenir cap paraula de record per al seu pare i sí algunes per a la seva hereva, Elionor. La seva mare, la reina Sofia, una vegada més, va patir el dany col·lateral de l’absència del seu marit i no va participar en els festejos.

El marc de la Constitució

"Coherència i integritat són els criteris sobre els quals s’han de basar sempre els actes de la Corona i l’exercici de les funcions que la Constitució li encomana a la direcció de l’Estat", va dir. "A la Constitució i als seus valors m’he cenyit, i em cenyiré sempre, en el compliment de les meves responsabilitats", va continuar just dies després que des de la ultradreta se li critiqués que no s’hagués negat a sancionar la llei d’amnistia del procés, cosa que no hauria tingut cap impacte real en la norma. L’única facultat de veto la té reservada el Tribunal Constitucional i la intervenció del Monarca té únicament un caràcter simbòlic.

El Rei, Letizia, la princesa d’Astúries i la infanta Sofia van arribar a les 11.20 a la plaça de l’Armeria. Els quatre van pujar al Saló del Tron i van sortir al balcó per presenciar el relleu solemne de la Guàrdia Reial i unitats dels tres exèrcits i de la Guàrdia Civil.

A l’acabar van passar a la Saleta de Gasparini, on la família reial va saludar les autoritats i convidats. Per celebrar aquests deu anys, la casa reial va decidir premiar una persona que ha fet una cosa rellevant en la seva vida de cada autonomia, més les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Totes van assistir al dinar oficial, on també van ser representats els òrgans constitucionals (Govern, Congrés, Senat, Tribunal Constitucional i Consell General del Poder Judicial), els poders de l’Estat (legislatiu, judicial i executiu) i els ex que han ocupat aquests llocs durant els últims deu anys.

Davant l’estranyesa reflectida en alguns mitjans de comunicació, fonts de la Zarzuela van aclarir per què no va ser convidat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. Van explicar que sí que va acudir Mariano Rajoy per haver sigut president del Govern entre el 2011 i el 2018, però no Feijóo, perquè és el cap de l’oposició, una figura no regulada a escala nacional i que no representa cap òrgan constitucional ni cap dels tres poders.

Gómez i Garzón

Perquè fos "més familiar", els Reis van suggerir que tots els convidats acudissin al dinar amb les seves parelles. Així, Pedro Sánchez, president del Govern, hi va anar amb la seva dona, Begoña Gómez, i l’exfiscal general de l’Estat Dolores Delgado ho va fer amb el seu marit, Baltasar Garzón.

En l’àpat es va registrar el moment més emotiu de la jornada: Elionor i Sofia van donar una sorpresa al seu pare i van prendre la paraula per demanar un brindis per a ell i per a la seva mare, Letizia, per haver-los ensenyat "el valor de la Corona", la "seva utilitat" per a la societat i el "propòsit de servir a tots". La cara del Monarca, plena d’emoció i orgull, va deixar clar que no sabia res del que li tenien preparat.

Notícies relacionades

A mitja tarda, Elionor i Sofia se’n van anar a visitar la Galeria de les Col·leccions Reials amb els premiats d’aquests deu anys de ¿Què és un Rei per a tu?. S’hi va sumar l’escriptora María Dueñas. Ja sobre les nou, la unitat de música de la Guàrdia Reial, als voltants del Palau, va tocar versions de cançons d’aquests deu anys i el violinista libanès Ara Malikian va interpretar una obra composta per a l’ocasió.

Cap a les onze, es va projectar un espectacle de llum i color de quatre minuts sobre la façana del Palau, per tancar la celebració d’aquests deu anys, a la qual van assistir els Reis i les seves filles.