ERC anuncia que la recaptació de tots els impostos és una línia vermella

El "concert econòmic" català és el "primer pas" per investir Illa, avisa Rovira

ERC anuncia que la recaptació de tots els impostos és una línia vermella
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cinc hores d’intens debat i gairebé 40 intervencions va ser el resultat final del primer Consell Nacional d’ERC després de la patacada de les eleccions catalanes i també el primer sense Oriol Junqueras com a president, ja que va deixar el càrrec dilluns passat amb l’objectiu de rebaixar la crisi interna i meditar si opta a la reelecció. La trobada va servir per posar el termòmetre a la convulsió que viu el partit després de perdre 13 diputats i també per debatre com afrontar la decisió més important del seu futur immediat: investir o no Salvador Illa davant de la Generalitat. Segons fonts presents a la cita, el debat va ser intens, aflorant en ell les diferents sensibilitats que existeixen a la formació, però sense caure en una lluita fratricida.

Abans de donar veu als quadres del partit, la seva secretària general, Marta Rovira, en un discurs en obert als mitjans de comunicació, va establir les bases per a la negociació amb el PSC que començarà dimarts vinent. Rovira, que va intervenir per videoconferència des de Suïssa, va apel·lar al PSOE i a Pedro Sánchez, al considerar que és ell qui té la "clau" d’un eventual pacte, i va insistir que la seva proposta de finançament singular és el "mínim exigible".

"El PSC ha de saber que si Sánchez no és capaç de moure fitxa en el finançament singular per a Catalunya, serà molt difícil que ERC li pugui donar el seu suport. Illa ha de tenir ben present això", va avisar, deixant clar que la seva proposta és equiparable al "concert econòmic". És a dir, per a la dirigent republicana, la condició és que Catalunya deixi de formar part del règim comú i passi a recaptar tots els impostos.

Consulta a la militància

Notícies relacionades

La líder republicana, després d’avisar que el seu partit ni bloquejarà ni donarà "suports gratis" a ningú, va apuntar a la qüestió econòmica com el "primer pas" abans del referèndum, donant a entendre que en la negociació, el primer assumpte tindrà més pes que el segon. Justament, durant el torn d’intervencions, segons algunes de les fonts consultades, hi va haver debat sobre quina de les dues exigències ha de prioritzar en les converses amb el PSC. El Consell Nacional també va servir per aprovar el reglament de la consulta a la militància sobre un eventual acord d’investidura. Serà telemàtica, però habilitant també punts de votació presencials.

Tot això després d’una setmana tensa, en què ha aflorat la divisió pels pactes amb els socialistes, després de la consulta fallida a la militància de Barcelona que havia de ratificar l’acord per entrar a formar part del govern municipal de Jaume Collboni. Rovira, que va diagnosticar que els resultats de les eleccions catalanes obren un "nou cicle polític" i va instar a la formació a obrir un "procés de reflexió", si bé va negar que la formació tingui "dues ànimes". Segons diu, continua sent la mateixa "organització de l’esquerra nacional" catalana, que considera que els avenços "socials" i els "nacionals" resulten inseparables.