Rull iniciarà dimarts la ronda de contactes per proposar candidat

El president del Parlament pretén esgotar els terminis i convocar un ple d’investidura els dies 25 i 26 de juny

El nuevo presidente del Parlament, Josep Rull, sentándose por primera vez su puesto de honor.

El nuevo presidente del Parlament, Josep Rull, sentándose por primera vez su puesto de honor. / Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El president de la Mesa del Parlament, Josep Rull, iniciarà dimarts la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat al debat d’investidura, que se celebrarà, segons fonts parlamentàries, els dies 25 i 26 de juny, esgotant els terminis que marca el reglament. Tot i així, van apuntar, no es descarta l’opció de presentar un acte equivalent si no hi ha un postulant que es proposi a la investidura o que reuneixi els suports necessaris.

En la primera reunió de l’òrgan rector d’aquesta nova legislatura, el president va comunicar als set membres que la ronda de contactes se celebrarà en dos dies, començant dimarts amb el PP, Vox, els Comuns, la CUP i Aliança Catalana, i dimecres finalitzarà amb el PSC, Junts i ERC. El mateix dimecres o, a tot tardar, dijous al matí, Rull comunicarà qui és el candidat a la investidura, si n’hi ha, o si firma l’acte equivalent, cosa que faria córrer el rellotge fins a una nova convocatòria electoral des del dia 25 de juny, en un ple específic.

En cas de celebrar-se el debat d’investidura, la Mesa va acordar que el dia 25 el postulant presenti el seu programa de Govern i, tot seguit, se suspengui el ple fins a la tarda amb l’objectiu que els grups parlamentaris tinguin temps de pensar el seu vot.

Votacions

Així, la sessió es reprendrà el mateix dia després de dinar amb intervencions de tots els grups parlamentaris, que podrien allargar-se fins al 26 al matí, dia en què es realitzarà la votació i s’activarà el marcador fins a la repetició electoral, dos mesos després. En cas d’obtenir una primera votació fallida, que requereix la majoria absoluta, el reglament preveu que es realitzi una segona votació –amb majoria simple– 48 hores després.

Notícies relacionades

Rull prioritzarà a l’hora de designar una proposta de candidat la voluntat del postulant per presentar-se a la investidura, encara que aquest no reuneixi prou suports, segons fonts del Parlament. En cas d’haver-hi més d’un postulant, assenyalen, es decantarà pel que ponderi més vots a favor de la seva candidatura.

Paral·lelament, els partits tenen fins al 20 de juny per inscriure’s formalment com a grups parlamentaris, l’únic requisit dels quals és tenir un mínim de cinc diputats apuntats. Si no s’arriba a aquesta xifra mínima, la formació s’incorpora automàticament al grup mixt, espai que ocuparà, després del resultat de les urnes, la CUP amb Aliança Catalana, que, si fos així, hauran de pactar el temps de les intervencions en el ple o la participació en les comissions, sempre sota el repartiment proporcional de cada formació.