El PP proposa que la traïcióes consideriun eurodelicte

Els conservadors presenten la seva proposta de 80 mesures quan només falten cinc dies per als comicis

El PP proposa que la traïcióes consideriun eurodelicte

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va presentar ahir el programa per a les eleccions europees de diumenge. Amb només cinc dies de marge, els populars van penjar a les xarxes socials la seva proposta per als espanyols. Són 80 mesures exposades en 22 pàgines. Bé, realment en són 79, perquè una l’han repetit. Estan classificades en quatre blocs, un per cada desafiament que consideren que té la Unió Europea aquests anys: el democràtic, el social i cultural, l’econòmic i industrial i el geoestratègic.

Ahir, el jutge que investiga Begoña Gómez per presumptes delictes de corrupció en el sector privat i tràfic d’influències la va citar a declarar en qualitat d’investigada el divendres 5 de juliol. Aquest assumpte, que per al PP ha sigut clau durant la campanya, també té un reflex en el programa electoral. La formació d’Alberto Núñez Feijóo proposarà a Brussel·les que la nova directiva anticorrupció "reforci les exigències i sancions davant de possibles conflictes d’interessos en els governs". A més, en l’apartat de desafiament democràtic també inclouen que es prohibeixi "la concessió d’indults i amnisties per delictes de corrupció, com ja ha aprovat el Parlament Europeu".

Reformar l’euroordre

Com fa anys que diuen, el PP considera que és necessari reformar l’euroordre, per agilitzar les detencions entre estats membres, tot perquè no hi hagi "més pròfugs de la justícia". En aquests canvis de la normal vol que s’ampliï "als delictes contra la integritat constitucional i contra l’ordre públic". Tot encaminat a evitar els problemes que hi ha hagut amb Carles Puigdemont i altres fugits de la justícia espanyola per la declaració d’independència de l’1 d’octubre del 2017.

A més, el PP es compromet a reclamar que "el Servei Europeu d’Acció Exterior porti a terme una completa investigació sobre la ingerència russa a Catalunya" i demana tipificar com a "eurodelicte la traïció contra la Unió i els seus estats membres, a fi de castigar qui cooperi amb una potència estrangera hostil per perjudicar la seguretat o defensa europees o atempti contra la integritat territorial dels estats membres".

Els conservadors inclouen en el seu programa una mesura per "posar fi a les paperetes trampa dels partits nacionalistes", una reforma de la llei electoral espanyola perquè les formacions que es presenten en coalició a les eleccions al Parlament Europeu "no puguin ocultar la resta de la seva candidatura". Es refereix a casos com el d’aquest diumenge amb la papereta d’Ara Repúbliques, una coalició de la qual formen part ERC, EH Bildu, el Bloc Nacionalista Gallec i Ara Més (de les Balears).

Notícies relacionades

Proposen també que el castellà "es converteixi en llengua de treball de la Comissió Europea juntament amb l’alemany, el francès i l’anglès".

Els populars proposen expulsar de la UE els estrangers que, encara que tinguin papers i estiguin vivint de manera legal, hagin sigut condemnats a pena de presó. A immigració promouran la revisió de les polítiques vinculades a la migració regular per garantir que tots els estrangers que hi volen residir de manera legal "compleixen els requisits mínims d’integració i d’adherència als principis [...] de la UE". És una mesura en la qual el PP té molt interès: està repetida als números 71 i 74.