El PP rebaixa les expectatives davant el 9J i assumeix que el PSOE i Vox pujaran

Els populars esperen sumar 7 escons als 12 actuals, lluny dels 12 que va dir Feijóo

El PP rebaixa les expectatives davant el 9J i assumeix que el PSOE i Vox pujaran

Pilar Santos Paloma Esteban

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Ja abans fins i tot que els catalans votessin, Alberto Núñez Feijóo incloïa en tots els seus discursos aquestes últimes setmanes la necessitat que el PP mostri en les eleccions europees del 9 de juny tot el seu potencial per enviar un missatge de rebuig de Pedro Sánchez i del PSOE. Fins i tot en una reunió amb els seus grups parlamentaris dies enrere va expressar amb total claredat la necessitat de mobilitzar-se com si fossin unes eleccions municipals o autonòmiques, "fins a l’últim alcalde".

Dimarts, davant el seu comitè executiu nacional, va concloure: "Us demano una mobilització de màxims". Les eleccions europees, al ser de circumscripció única, seran un bon termòmetre per a la política nacional, sobretot després dels agres xocs entre els dos grans líders. No obstant, els populars, després de les basques i les catalanes, han començat a plegar veles. Si al març, Feijóo va suggerir en una entrevista a Onda Cero que el PP espanyol podia aconseguir fins i tot més eurodiputats que la CDU/CSU d’Alemanya (Unió Demòcrata Cristiana d’Alemanya i la Unió Social Cristiana), una cosa que suposaria més que doblar els 12 escons actuals, ara fonts oficials del PP rebaixen aquestes expectatives i remarquen la necessitat de quedar "per sobre del PSOE".

Els socialistes van obtenir 20 diputats el 2019. L’objectiu de Génova en aquests moments és sumar "un mínim de 7 escons" a aquests 12, perquè admeten que tant el PSOE com Vox tenen marge de "creixement". En el cas de Santiago Abascal el 2019 van obtenir tres eurodiputats. Però aquesta cita va arribar abans del creixement de Vox a les generals (en la repetició del novembre d’aquell any va arribar als 52) i després vindria la seva entrada en governs autonòmics i municipals.

Vent de cua

Notícies relacionades

En les últimes generals del juliol va perdre suports però, tot i així, es manté tercera força al Parlament. A la direcció nacional popular assumeixen, per tant, que Vox a les europees creixerà, aprofitant també un vent de cua internacional, amb grans suports de l’extrema dreta com la italiana Giorgia Meloni o l’argentí Javier Milei, que aquest cap de setmana serà a Madrid recolzant el partit d’Abascal. En realitat, el creixement de Vox suposa un problema important per als populars perquè en aquesta cita el PP necessita concentrar el vot de la dreta si vol realment tenir marge respecte al PSOE. Les declaracions més optimistes del PP espanyol, que Feijóo va arribar a comentar amb comissaris europeus a la cimera de Bucarest del març, segons ha pogut saber Prensa Ibérica, es recolzaven en enquestes a nivell europeu. Al gener alguna va arribar a donar un empat en 26 escons. Això implicava més que doblar els 12 escons actuals.

Tot apunta que la direcció del PP està intentant evitar el problema que han tingut recentment, a les eleccions a Euskadi i Catalunya, amb la generació d’expectatives.