Zapatero i Illa presumeixen de poder "atreure" els independentistes

El líder del PSC demana el vot més enllà de les sigles per obtenir el Govern "sense caramboles"

Zapatero i Illa presumeixen de poder "atreure" els independentistes

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El candidat de l’"estabilitat". A Catalunya i a Espanya. Ho va dir dissabte el president del Govern, Pedro Sánchez, i ho va tornar a repetir ahir l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero des de Girona. Però, per a això, l’aspirant del PSC, Salvador Illa, ha de neutralitzar la força d’ERC i de Junts tant al Parlament com al Congrés. Des d’un dels principals fortins del sobiranisme –malgrat que van ser els socialistes qui van guanyar les municipals–, es van proclamar capaços de "persuadir" l’independentisme amb el seu projecte.

"No volem imposar. Hem de respectar els que tenen els seus vincles no vàlids amb la unitat d’Espanya. Els escolto i els vull entendre", va admetre Zapatero, que va afegir que és a partir d’aquesta comprensió dels arguments del rival polític com es pot encertar en el rumb. Qui va promete al seu dia que recolzaria l’Estatut tal com s’aprovés a la cambra catalana –tot i que després va ser retallat en el seu mandat per la via política i judicial–, aposta per avançar en un "reconeixement nacional i de l’autogovern com mai abans s’ha fet". "Cal mirar endavant sense rancor", va defensar, aixecant la bandera de l’Espanya plural i diversa.

Illa creu que ja té presa la mida dels de Pere Aragonès i Carles Puigdemont, motiu pel qual presumeix que està capacitat per demanar el vot als que "mai prèviament han confiat" en el PSC, més enllà dels irredempts i als que el van recolzar recentment en les passades municipals i generals. Als que estan cansats del procés, als que volen prioritzar els serveis públics, i fins i tot als que estan preocupats pel retrocés del català, produït durant els governs independentistes, va burxar.

Illa va instar a repetir la fita del 23 de juliol de l’any passat demanant que es mobilitzin també els que només voten quan les eleccions són estatals i no en les autonòmiques. Únicament així entén que la seva candidatura pot separar-se prou per guanyar sense necessitar "caramboles", ja sigui amb fórmules incòmodes o amb la legislatura espanyola com a moneda de canvi.

Les credencials socialistes

Notícies relacionades

"Tot el que no sigui un vot directe al PSC és votar bloqueig i embolic", va advertir, a més d’invocar de nou el laboralista israelià Shimon Peres amb el seu avís que les enquestes, que el donen com a guanyador, "són com el perfum: agradables d’olorar però perilloses si s’empassen".

El candidat del PSC va treure pit que les seves credencials són la "credibilitat, l’estabilitat i la viabilitat". La credibilitat perquè des de l’oposició ha allargat la mà per sostenir la legislatura. Estabilitat perquè l’independentisme ha demostrat la seva desunió fins i tot sumant 74 diputats. I viabilitat perquè la seva proposta basada en l’autogovern i finançament sense depassar els límits de la legalitat vigent "és factible" amb Sánchez a la Moncloa.