Camí de les urnes

Illa reprèn alleujat la campanya per la decisió de Sánchez

El líder del PSC defensa les propostes "valentes" si bé "incòmodes" del president

Illa reprèn alleujat  la campanya per la decisió de Sánchez

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Després de cinc dies de vertigen contenint la respiració, el PSC respira alleujat. "El cap està tranquil", afirmaven a la sala de màquines del carrer de Pallars les hores abans que Pedro Sánchez fes pública la seva decisió. Impertèrrit, Salvador Illa va procurar que no s’estengui el pànic a les files del partit, a la cúpula del qual sí que havia començat a calar el neguit davant l’escenari d’afrontar la campanya amb la sortida abrupta del president del Govern. Però es queda, així que els socialistes catalans van reprendre la seva contrarellotge electoral mirant de recuperar la seva agenda amb el líder del PSOE, però també les seves coordenades de campanya amb la gestió en l’epicentre.

El convenciment d’Illa ha sigut en tot moment que, amb o sense Sánchez, el PSC té els elements per guanyar el pròxim 12 de maig. Tot i que l’estat d’ànim no hauria sigut el mateix ni tampoc el grau de complexitat ni per a la governabilitat catalana ni per a l’espanyola. No en va el candidat, malgrat donar-li suport incondicional al terreny personal, va deixar caure al Comitè Federal del PSOE que calia pensar també en l’"estabilitat" que promet en els seus mítings després d’una dècada al galop del procés. L’ordre donada va ser esgargamellar-se en demanar que no hi hagués dimissió, però no sucumbir a la premissa que sense Sánchez a la Moncloa no hi podria haver Illa a la Generalitat. El tàndem és desitjat, però no finalitat última.

En el primer tram de la campanya, al PSC han estat amb l’ai al cor tot i saber el filó de Sánchez a Catalunya. Amb la carta feta pública en la vigília de l’inici, va saltar pels aires la planificació d’un Illa impulsat pel cap de la Moncloa des del minut u de la competició. Ara, ho esperen amb candeletes –mai més ben dit– en l’acte que el partit té planificat dijous a Sant Boi de Llobregat i que pot convertir-se en un bany de masses que es repeteixi dissabte a Montmeló.

El "millor aliat"

Notícies relacionades

L’avantsala va ser el míting ahir a Mataró, amb una militància amb somriures d’orella a orella. "Estic molt content que hagi decidit continuar", va dir Illa, que ho va definir com "el millor aliat" que pugui tenir Catalunya en l’àmbit econòmic i social, i també a l’hora de girar full al procés i avançar en la construcció d’una Espanya "plural i diversa" que admet que és "millorable". Sense esmentar l’amnistia, va defensar les propostes "valentes" que ha pres Sánchez malgrat ser "incòmodes" de gestionar per al PSC.

El líder del PSC també aspira a reprendre el fil de la seva campanya centrat a parlar de la gestió i dels serveis públics. Ara, vol tornar a parlar-ne després d’uns dies en què el nom de Pedro Sánchez ha sigut corejat pel seu públic fins a convertir-lo en el gran absent omnipresent.