Fernández: "Illa està de genolls davant ERC i Junts"

El candidat del PP a la Generalitat qualifica Sánchez de "manipulador" i el culpa d’haver "estès" el procés per tot Espanya

Fernández: "Illa està de genolls davant ERC i Junts"

Margot Canavaggia Gisela Boada

4
Es llegeix en minuts
MARGOT CANAVAGGIA / GISELA BOADA

El candidat del PP a la presidència de la Generalitat, Alejandro Fernández, va participar ahir en el cicle d’entrevistes Catalunya decideix organitzat per EL PERIÓDICO i oficiat pel director, Albert Sáez, i va marcar els principals eixos del seu pla de govern en una cursa electoral en la qual parteix amb l’ambició de poder condicionar el futur Govern català.

Durant l’entrevista, a càrrec de la cap de Política del diari, Júlia Regué, el també president dels populars a Catalunya va acusar el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser "un populista demagog" per la seva decisió de continuar a la Moncloa. "El que vol Sánchez és que els periodistes i els jutges diguin el que ell vol", va etzibar el candidat en l’acte, celebrat al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona davant desenes de convidats, entre els quals van destacar l’alcalde de Castelldefels i número dos en la llista electoral, Manu Reyes; el regidor barceloní Dani Sirera, l’eurodiputada i cap de campanya, Dolors Montserrat, i el diputat del Parlament Daniel Serrano, entre d’altres.

"Ell és intocable"

Fernández va assegurar que la "regeneració democràtica" de què parla Sánchez significa impunitat per al líder del PSOE: "Farà els canvis que li convinguin perquè ell i la seva dona són sagrats [...]. Ell és intocable. Jo no crec que això sigui la regeneració democràtica", va asseverar, mentre va sentenciar que el cap del Govern "manipula la gent identificant la seva família amb l’interès general".

També va considerar Sánchez "culpable" d’haver estès el procés per tot Espanya. La seva "incompatibilitat per governar", va dir, es troba en la "desconfiança" que generen les seves indecisions. Mentre que Fernández va considerar que el seu partit és "demòcrata", "acata les decisions" i és "fidel" a la seva paraula, va titllar Sánchez de "sentimentalista": "Ell només s’ocupa dels problemes de la seva dona. Nosaltres dels problemes de la gent", va etzibar el polític conservador.

Prenent com a exemple el PP, el número u dels populars va assumir que el seu partit acatarà la resolució judicial sobre la llei d’amnistia que emetin els tribunals, perquè, assegura, ells "sí que són demòcrates". En relació amb l’exoneració de les causes del procés, també va carregar contra el candidat socialista, Salvador Illa, a qui va considerar "un majordom del separatisme" al qual veu "de genolls davant Junts i ERC", acceptant totes les seves propostes, entre elles, l’amnistia.

Malgrat les crítiques als socialistes, Fernández no va tancar la porta a cedir els seus vots per a una possible investidura d’Illa a la Generalitat que pogués evitar una reedició del govern independentista. Sobre les declaracions de Jordi Turull (Junts) en el mateix cicle d’entrevistes organitzat per EL PERIÓDICO, en què va assegurar que el seu partit no descartava un pacte amb el PP perquè demanen el mateix a tots els actors polítics, es va mostrar sorprès, perquè, fins ara, va dir, havia sentit el contrari. "Potser li han de dir alguna cosa des de Waterloo o on sigui Puigdemont", va ironitzar el candidat.

Preguntat per la possibilitat de repetir la fórmula que es va portar a terme a l’Ajuntament de Barcelona –on els populars van investir l’alcalde Jaume Collboni, del PSC, per evitar que Xavier Trias, candidat de Junts, regentés l’alcaldia–, Fernández va negar que la situació sigui equiparable: "Hi ha una diferència substancial", va remarcar, i és que "es va produir abans de les eleccions generals i de l’amnistia". "En aquell moment era vital que [l’alcaldia de Barcelona] no estigués dirigida des de Waterloo", va afirmar Fernández.

El programa electoral

Durant la sessió, Fernández també va deixar clares les opinions del seu partit a propòsit dels temes més actuals en l’agenda ciutadana i en els quals EL PERIÓDICO centra aquesta campanya electoral. Interrogat per la redactora que cobreix la informació política del PP català, Gisela Boada, el candidat va defensar que cal posar en marxa un "sistema per acabar amb la sequera a Catalunya"┌ i "garantir el subministrament d’aigua per a tothom de manera igualitària". Així mateix, va proposar "acabar amb l’ocupació en 24 hores" perquè "deixi de ser el paradís de l’ocupació", mentre va prometre acabar amb les polítiques per a la regulació del preu del lloguer, que, va assegurar, han duplicat el seu cost i han fet que es retiri oferta immobiliària.

Notícies relacionades

Una altra de les apostes que va destacar és la supressió d’alguns impostos, com el de successió, el de patrimoni, els del CO2, així com la rebaixa dels trams d’IRPF. Tot això sense necessitat d’un sistema de finançament singular, sinó "millor". "El PPC ha sigut protagonista de dos dels tres acords de finançament de Catalunya", va defensar el candidat, remarcant que "quan toca, estem a l’altura".

Quant a l’educació, va anunciar que vol implantar l’"obligatorietat i gratuïtat dels 0 a 3 anys", una iniciativa que va titllar de "feminista" i que, segons el seu parer, ofereix una "igualtat de condicions" per a les famílies de tots els "àmbits socials". Sobre els instituts, va opinar que "s’ha d’instaurar una educació trilingüe" per ampliar les possibilitats del futur dels estudiants, com ja s’està portant a terme en altres països de la Unió Europea. I sobre la immersió lingüística va afirmar que "Catalunya ha de ser una societat bilingüe" i, per a això, creu necessari "intercalar tant el català com el castellà en els mitjans públics".

Temes:

Barcelona Govern