La comissió del cas Koldo desencadena crítiques al PP pel seu escàs impacte

La decisió sobre qui parla en les sessions la pren la direcció popular només amb dos dies de marge i ja hi ha hagut cinc portaveus diferents

La comissió del cas Koldo desencadena crítiques al PP pel seu escàs impacte
2
Es llegeix en minuts

El PP va anunciar la comissió d’investigació al Senat sobre el cas Koldo entre grans escarafalls. L’escàndol que afecta Koldo García, antic assessor de l’exministre José Luis Ábalos, semblava, al febrer, la fi de Pedro Sánchez, que va arribar a la Moncloa sota la bandera contra la corrupció. Els populars van constituir la comissió per obtenir informació sobre el suposat enriquiment de García gràcies a contractes obtinguts amb administracions socialistes, però cinc compareixences després no han aconseguit els rèdits esperats i les crítiques internes s’han començat a disparar.

El malestar a la cúpula i al grup parlamentari del Senat es deu a diversos factors i va començar fins i tot abans que es posés en funcionament, ja amb la redacció del document que va donar peu al naixement de la comissió. Els populars només hi van posar en un primer moment que l’objecte de la investigació eren els assumptes de Koldo García, de manera que es van vetar ells sols la possibilitat de demanar les compareixences que afectessin Begoña Gómez, la dona de Sánchez, o el cas Delcy, sobre l’escala a Barajas de la vicepresidenta veneçolana. Els lletrats van advertir de la impossibilitat d’alguns dels compareixents, i els populars van haver d’ampliar l’objecte de la comissió. Aquesta relliscada va continuar amb una primera sessió de la comissió erràtica tant en el seu plantejament com en l’execució, segons admeten fonts de la direcció del PP i del Senat.

Interrogatori fallit

Notícies relacionades

Els populars van estrenar les compareixences cridant García, que es va acollir al seu dret de no declarar i se’ls va escapar "viu", tal com diuen diversos senadors. El membre del PP encarregat d’interrogar-lo, Luis Santamaría, no va estar encertat en la seva estratègia, no va fer les preguntes òbvies que li hauria d’haver plantejat per mirar de tirar-li de la llengua –"¿per què té un pis a nom de la seva filla de dos anys?" per exemple– i, abans gairebé que hagués acabat la compareixença, a Génova ja van dir que tornarien a cridar-lo més endavant.

Ahir va declarar en la comissió d’investigació Santos Cerdán, secretari d’Organització del PSOE. "En cap moment va ser conductor ni amic íntim de Pedro Sánchez, ni va aparèixer en cap cotxe amb ell", va dir sobre Koldo García per deixar clar que qui va ser assessor d’Ábalos no va tenir cap relació estreta amb el president del Govern central. Va afegir que Sánchez el coneixia, com a altres militants, però que no mantenien cap vincle d’amistat.