¿Pot Sánchez seguir després d’això?

La decisió del president de donar a conèixer els seus dubtes fa difícil la seva continuïtat en el càrrec sense danyar la seva pròpia imatge. Sembla que el Sánchez estrateg s’ha quedat sense energia.

¿Pot Sánchez seguir després d’això?

EP

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’anunci de Pedro Sánchez que es prenia cinc dies per decidir si continua de president ha desconcertat tothom. Els mitjans de comunicació estrangers no han baixat al detall i molts han titulat que Sánchez es plantejava dimitir després que un jutge obrís una investigació a la seva dona, Begoña Gómez, "per corrupció". ¿Pot Sánchez seguir després de deixar clar que no té energia per ser president? No sembla la millor campanya ni per seguir a la Moncloa ni per aspirar a res més enllà del Pirineu. Tot apunta que el Sánchez marit i el Sánchez pare s’han imposat al Sánchez tacticista.

L’origen

Sembla difícil que el president del Govern pugui seguir al seu lloc després del pas que va fer dimecres. Una de les eines parlamentàries que podrien servir per seguir és una qüestió de confiança. Sánchez té el suport de la majoria del Congrés. I el que posen en dubte els seus adversaris és que aquesta majoria estigui composta per EH Bildu i els independentistes catalans i que, per guanyar-se els seus suports, els hagi fet concessions com la llei d’amnistia.

A la Moncloa consideren que aquestes aliances i el fet que "gran part dels poders fàctics d’aquest país" pensessin que Alberto Núñez Feijóo seria el pròxim president del Govern estan en l’origen de "la campanya" contra Begoña Gómez per un suposat tràfic d’influències del qual no hi ha proves. "No han suportat que Sánchez segueixi a la Moncloa. Feijóo i els seus aliats en la judicatura han inflat una bombolla amb notícies falses i l’ajuda de mitjans de comunicació que no són mitjans sinó palanques de propaganda de la dreta", expliquen des de l’equip del president.

La salut mental

Crida l’atenció que alguns polítics, malgrat que se’ls omple la boca amb la necessitat de convertir "en qüestió d’Estat" la salut mental, s’hagin burlat de la frenada de Sánchez. Feijóo l’ha titllat de rebequeria d’"adolescent"; Isabel Díaz Ayuso ha dit que ho fa per "victimitzar"-se, i Juanma Moreno ha assegurat que és un "xou". Cap ha deixat un marge a la possibilitat que potser Sánchez ha arribat al seu límit i es veu incapaç de continuar aplicant el seu Manual de resistencia. Són cinc dies que es poden aprofitar perquè tots, sobretot els polítics i els mitjans, fem examen de consciència sobre la nostra responsabilitat social. Els EUA ens porten avantatge i allà ja s’ha vist com un polític (Donald Trump) i les notícies falses (la suposada tupinada electoral) van acabar amb centenars de nord-americans assaltant el Capitoli.

Feijóo, "preparat"

Arriba un calendari ple d’incerteses: el PSOE, sense una successió clara si Sánchez se’n va; el PP sense saber si activar la maquinària electoral o envia emissaris a parlar amb Junts i el PNB per si aquesta vegada sí que volen recolzar Feijóo.

Notícies relacionades

Si Sánchez dimiteix demà, podria dissoldre les Corts i convocar eleccions o podria dimitir sense cridar a les urnes. Aquesta segona opció podria passar per deixar el seu càrrec provisionalment en mans de la vicepresidenta i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero. Felip VI hauria de fer ronda amb els grups parlamentaris i proposar un candidat per sotmetre’s a una investidura.

En el PP ja van dir que Rajoy està "preparat" per "tornar a Espanya el que necessita". "Si després de les catalanes continuem sense tenir prou suports no fa falta que es presenti Feijóo. Si et presentes i no guanyes, legitimes el candidat o candidata del PSOE", pensen, no obstant, alguns a les files populars.