El remer del PNB que es perfila com a patró dels bascos

El remer del PNB que es perfila com a patró dels bascos

ELENA MARÍN

2
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Doctor en Ciències Polítiques, ha sigut el candidat "immaculat" del PNB, el que ningú esperava però el que a ningú va sorprendre. Ben preparat, amb experiència en l’Administració Pública i un expedient sense res per retreure, ha liderat la renovació generacional de la formació jeltzale en substitució d’Iñigo Urkullu.

Imanol Pradales (Santurtzi, 49 anys) va passar ahir el seu aniversari pendent d’un comptador i acompanyat no només del seu cap de files, Andoni Ortuzar, sinó del fins ara lehendakari, que a més del seu probable predecessor en el càrrec va ser professor seu de Primària. Casat i amb una filla de dos anys, en l’últim míting de campanya ell mateix recordava precisament aquesta relació amb Urkullu i com va anar a buscar-lo quan va acompanyar el seu pare a la inauguració de la nova seu de Sabin Etxea a Bilbao. El discurs, el més emotiu de tots els que ha tingut aquesta campanya, servia també d’homenatge i comiat a qui durant 12 anys ha presidit el Govern basc.

Amb aquesta història Pradales mostra la seva simpatia pel nacionalisme basc des de petit malgrat que procedeix d’una família sense cognoms bascos. És el més gran dels quatre germans Pradales Gil, una família amb un passat burgalès de què ell mateix s’enorgulleix i que va saber integrar-se al País Basc i al PNB. Es va proclamar "independentista amb els peus a terra" fa unes setmanes, cosa que dona idea del pragmatisme amb què jugarà la carta de l’independentisme des de la seva nova posició.

De formes educades i tranquil·les, diuen d’ell que és un home pròxim i treballador, però adverteixen que té el seu punt orgullós. Aquest geni, en campanya, només s’ha vist que sortia en els últims debats confrontant amb el candidat d’EH Bildu, especialment, després de l’atac amb esprai de pebre que el va deixar sense visió durant una estona.

Origen de barri obrer

Notícies relacionades

Va arribar a la candidatura directe des del departament de Desenvolupament Econòmic i Territorial de la Diputació de Biscaia. Ha estat 12 anys en aquesta institució foral, treballant també a l’àrea d’Infraestructures, i és professor en excedència de la Universitat de Deusto. Pradales fa gala del seu origen de barri obrer a Santurtzi (Biscaia), on va visitar la seva mare ahir després de votar, i també de la seva tenacitat com a remer.

L’últim cop que va pujar a una teranyina va ser vestit amb la samarreta de l’Athletic, per remar junt amb la Copa del Rei que navegava a la gavarra. "Azken txanpa", un últim esforç, demanava en els seus últims mítings. El seu esprint final, amb fins a sis entrevistes al dia, l’ha portat a aquest resultat.