Camí de les urnes

El PNB agita territori ‘abertzale’ en el seu intent d’evitar el sorpasso de Bildu

Els nacionalistes busquen mobilitzar votants a Guipúscoa, on les enquestes disparen els seus rivals 

Els independentistes ignoren el soroll i se centren a criticar la gestió penebista

«Avui a Guipúscoa l’abstenció suposa regalar el vot a EH Bildu», assegura el ‘lehendakari’ Urkullu 

El PNB agita territori ‘abertzale’ en el seu intent d’evitar el sorpasso de Bildu

ELENA MARÍN

3
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Directe i sense contemplacions, Iñigo Urkullu ho va dir clar davant mig miler de persones en el Boulevard de Sant Sebastià: "Avui a Guipúscoa l’abstenció és regalar el vot a EH Bildu". Aquest és territori abertzale. No tant Sant Sebastià, que també va tenir el seu alcalde de Bildu, però sí la província. La capital guipuscoana és el consol que va quedar al PNB en les últimes eleccions municipals del maig quan aquest territori es va tenyir pràcticament de verd abertzale. EH Bildu va doblar en regidors el partit jeltzale. Però tot i que sigui una terra històricament abonada per a l’esquerra abertzale, en les eleccions autonòmiques un escàs marge de vots pot marcar la diferència entre un resultat gairebé empatat en escons o una distància àmplia que allunyi el PNB d’Ajuria Enea. Si Àlaba pot ser crucial, aquest territori també, assenyalen en el PNB.

Els jeltzales agiten els seus simpatitzants en aquesta província amb l’objectiu de mobilitzar-los i evitar el sorpasso de Bildu. Les enquestes donen una diferència global de tot just un parell d’escons entre tots dos. Per això lluitar fins a l’últim escó s’ha tornat crucial. "Hi ha partit", insisteix Andoni Ortuzar en cada míting, "hi ha partit a Guipúscoa". I ho repeteixen també en el partit sense càmeres davant. El marge de vot entre un partit i un altre és rellevant, prop de 3.000 en favor del PNB en les eleccions autonòmiques del 2020, però després arriba el recompte i la traducció en escons, i allà la cosa es redueix. El PNB en va obtenir 10 i EH Bildu, 9. Això suposa quatre punts de diferència, 36,4% davant 32,25%. En les eleccions municipals del maig, tot i que el nombre de regidors va ser infinitament més elevat per als abertzales –462 davant 261–, en percentatge de vot hi havia tres punts de distància.

La clau està en la mobilització", relaten en la formació jeltzale. Quedar-se en el 60% de participació o amb prou feines arribar-hi és per a ells perdre les eleccions, expliquen. A Bildu la fidelitat del vot és del 90% i "es menjarà" tot el que deixa Podem. Tenen els seus mobilitzats, esperant aquest moment amb la seva papereta a la mà des de les eleccions municipals del maig. "Nosaltres tenim la gent a casa, indiferent, perquè les coses en el fons van relativament bé", això és el que inquieta Sabin Etxea. I a Guipúscoa, per molt que aquest hagi sigut històricament un terreny en el qual l’esquerra s’ha fet forta, estan des del 2011 gairebé empatats en escons tot i que el percentatge de vot sigui favorable a Bildu.

Les últimes enquestes de l’EiTB mostren que Bildu s’ha disparat en aquesta província i que el PNB va en direcció contrària. El triomf sobre el PNB en les municipals va ser aclaparador i això encara pesa, van perdre importants places. Si es compleix el que prediu aquest estudi de la televisió basca, les dues formacions passaran de portar-se tot just un escó de diferència a tres, de tot just tres punts fins a més de 10 en percentatge de vot. Els jeltzales tenen la por ficada al cos, però estan convençuts que després d’un inici de campanya "sense substància", s’està produint un gir i un interès en les eleccions a mesura que s’acosta la data, i els votants descontents o "indiferents" fins fa uns dies poden donar-los la sorpresa.

Polèmiques de fi de campanya

Notícies relacionades

Ortuzar no va dubtar ahir a agitar les "inacceptables declaracions d’Otxandiano" sobre ETA per espantar amb el llop aquests votants indecisos que pensaven quedar-se a casa. Tampoc a recordar l’atac amb gas pebre patit pel seu candidat, Imanol Pradales, i utilitzar-lo en el seu favor per destacar la seva "temperància". El que sigui per a l’"escomesa final" que necessiten per mobilitzar els bascos perquè diumenge agafin la seva papereta.

A l’esquerra abertzale han optat per no mirar als costats, ignorar el soroll entorn de les polèmiques i seguir endavant amb un discurs centrats a criticar la gestió del PNB i realçar el seu perfil social. "Deien que faltava tensió i alguns han volgut apujar-la", apuntava Otxandiano des de Santurtzi (Biscaia). Però ells continuen "tranquils", sense mostrar públicament les seves inquietuds ni preocupar-se per "atacs desmesurats".