El Govern diu "covard" a Bildu pel seu "negacionisme" del terrorisme

La portaveu de l’Executiu retreu a Otxandiano a cinc dies de les eleccions basques que es referís a ETA només com un "grup armat"

El Govern diu "covard" a Bildu pel seu "negacionisme" del terrorisme

Alberto Ortega - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Amb Bildu disparat a les enquestes, amenaçant de trencar la tradicional hegemonia del PNB en les eleccions basques de diumenge vinent, els socialistes, començant pel mateix Govern central, augmenten el to contra els abertzales. Per a la portaveu de l’Executiu, Pilar Alegría, el seu "negacionisme" davant la condició terrorista de l’extinta ETA és "covard" i "incompatible amb la democràcia". Tot i així, fonts de la Moncloa assenyalen que continuaran buscant ponts amb els diputats de Bildu al Congrés, que tant en l’anterior legislatura van recolzar la majoria d’iniciatives del Govern central i continuen resultant indispensables davant l’actual composició de la Cambra baixa.

Pello Otxandiano, candidat de Bildu a lehendakari en els imminents comicis, es va negar a dir "terrorista" a ETA dilluns. En el seu lloc, va parlar a la cadena SER de "grup armat". "En aquest país tots els espanyols sabem molt bé que ETA va ser una banda terrorista. No anomenar-la així no és només covard, sinó que també suposa un absolut menyspreu a les víctimes. És un negacionisme incompatible amb la història del nostre país i amb la democràcia, que és la que va derrotar el terrorisme d’ETA", li va contestar Alegría ahir, després del Consell de Ministres.

Sense precedents

Però el record dels anys del terrorisme etarra amb prou feines és present a la campanya basca, en la qual Bildu, una coalició hereva de l’antiga Batasuna, té el seu electorat més mobilitzat que la resta de partits. Ja hi ha diversos sondejos que col·loquen els abertzales en primer lloc, per davant dels nacionalistes, un resultat que no tindria precedents.

Els socialistes, mentrestant, se situen en un clar tercer lloc, amb opcions de millorar els seus resultats de fa quatre anys, i han reafirmat la seva voluntat de tornar a pactar la seva actual coalició amb el PNB si dona la suma. El suport a Bildu, assenyala amb freqüència l’aspirant del PSE, Eneko Andueza, no es contempla. El missatge s’ha vist reforçat després de les paraules d’Otxandiano considerant ETA un "grup armat".

Notícies relacionades

Per la seva banda, el candidat del PSE, Eneko Andueza, contrari a qualsevol cessió a EH Bildu, es va llançar contra Otxandiano: "És un absolut covard". L’afirmació ve a confirmar tot el que Andueza ha anat assenyalant durant els 10 dies previs de campanya, la seva negativa al fet que ni tan sols es pugui entreveure un acord entre la seva formació i la de Bildu perquè el passat encara ronda en aquesta formació sense que hagi fet els deures. Andueza va afirmar que quan aquesta formació que està a punt de guanyar les pròximes eleccions parla del grup terrorista "només diu la veritat" quan afirmen que "ha deixat de matar".

El candidat d’EH Bildu es va limitar a dir que la societat basca avui està millor i que la seva formació té una "posició molt bona per abordar l’exercici de construcció d’una memòria plural i col·lectiva que permeti reconèixer les víctimes".