Barcelona i el tramvia

MUTIMEDIA DESTACADO 1200x676 tranvia

MUTIMEDIA DESTACADO 1200x676 tranvia / EPC

1
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

El 2024 és l’any del tramvia a Barcelona. Fa 20 anys de la recuperació d’aquest sistema de transport amb la posada en marxa del Trambaix i del Trambesòs. I, d’aquí a unes setmanes, el traçat avança cap al passeig de Gràcia des de Poblenou. La recuperació del tramvia va semblar llavors gairebé una extravagància en què alguns van voler veure la mesquineria de la Generalitat de Pujol respecte als serveis públics. Però vist en perspectiva, va ser una acció profètica, una cosa semblant al que passa ara amb els eixos verds. Hi ha una Barcelona pretesament cosmopolita que és al·lèrgica a qualsevol canvi perquè tendeix a considerar-ho una amenaça per als seus privilegis. Però, afortunadament, el progrés sempre guanya. Per això forma parteix d’una de les P que identifiquen EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Celebrem avui, amb una edició especial del diari al web i al paper, els 20 anys del Tram revisitant el que ha significat el tramvia a les grans capitals internacionals, en la vida política i social i anticipant el que pot significar en l’era de la mobilitat sostenible i de l’electrificació del transport. Es tracta, a més, d’una forma de col·laboració publicoprivada que ha costat d’encaixar, però que ha funcionat i en què participen multinacionals com Alstom i líders locals com Moventia, recent premi Banc Sabadell Empresa Familiar del Any a la gala que organitza el diari.

Aquests pròxims mesos veurem com aquesta zona de la Diagonal reverdeix com a eix ciutadà i comercial. I en aquest cas ningú podrà dir que es pacifica el trànsit sense augmentar l’oferta de transport públic perquè els dos projectes van de la mà. El tramvia avança a Barcelona perquè al final sempre s’imposa el progrés respecte del conservadorisme i la regressió, que fan molt soroll i s’atribueixen una superioritat moral que no tenen. I sempre que Barcelona progressa, EL PERIÓDICO és allà per explicar-ho, amb tots els ets i uts i de manera contrastada.