Comín guanya les primàries i serà el candidat a les europees

L’exconseller, que ha aconseguit el 77% dels vots, ha sigut els últims anys el principal escuder de l’expresident a Bèlgica

Comín guanya les primàries  i serà el candidat a les europees
1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exconseller Toni Comín serà el candidat de Junts a les eleccions europees després d’haver-se imposat en les primàries organitzades pel partit. El seu rival, el president de l’agrupació local de Gandesa (Terra Alta), Joan Josep Florensa, ha aconseguit reunir tan sols un 9% dels vots, davant el 77% que ha elegit el ja parlamentari europeu en aquesta legislatura.

Comín, que va accedir al seu Govern de la mà d’ERC, ha sigut en els últims anys el principal escuder de l’expresident i líder de Junts, Carles Puigdemont, durant la seva etapa a Bèlgica. Primer en el Consell de la República com a vicepresident i, després, des de l’any 2019, també com a company d’escó al Parlament Europeu. De fet, Puigdemont, que tenia la intenció de tornar a encapçalar la llista europea abans de la convocatòria d’eleccions anticipades a Catalunya, li va brindar la seva benedicció per fer el pas. Dimarts va assegurar que li «encantaria» que fos el candidat per continuar el projecte que van començar conjuntament fa cinc anys.

Notícies relacionades

La dilatada carrera política de Comín comença de la mà del PSC. Com un dels líders de Ciutadans pel Canvi, la plataforma catalanista que va recolzar Pasqual Maragall, va ser elegit diputat socialista del Parlament el 2003. Però uns quants anys més endavant, després de la sentència de l’Estatut i les seves conseqüències, es va anar allunyant del PSC per acabar a les llistes de Junts pel Sí del 2015 a proposta dels republicans i va ser nomenat conseller de Salut del Govern liderat per Puigdemont.

Més tard, després de la declaració unilateral d’independència fallida i l’aplicació de l’article 155 que va suspendre l’autonomia catalana, Comín va ser dels membres del Govern del 2017 que va decidir marxar a Brussel·les, una decisió que el va anar acostant a l’expresident i, en conseqüència, també allunyant gradualment d’ERC.