Part del Consell Fiscal es rebel·la contra García Ortiz

La majoria conservadora elabora un informe contrari a la llei d’amnistia, que consideren "inconstitucional"

Álvaro García Ortiz. | EFE

Álvaro García Ortiz. | EFE

1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Els sis vocals de l’Associació de Fiscals que formen part del Consell Fiscal han reaccionat davant la negativa del fiscal general, Álvaro García Ortiz, a realitzar un informe sobre la proposició de llei d’amnistia que ha sigut reclamada pel Senat. I ho han fet redactant el seu propi esborrany contrari a la norma, que qualifiquen d’"inconstitucional" per vulnerar la separació de poders.

Els signants critiquen al cap del ministeri públic que no atengués la petició del Senat ni avisés el Consell Fiscal "durant setmanes". "No havent rebut resposta" de García Ortiz, els membres de la conservadora Associació de Fiscals van redactar un esborrany d’informe sobre la llei d’amnistia, a què ha tingut accés El Periódico de España, del grup Prensa Ibérica, en què afirmen que la norma "suposa la fallida del principi de separació de poders com a element estructural de l’Estat de Dret".

Notícies relacionades

"La Constitució no només no reconeix expressament la figura de l’amnistia […] i la mera aprovació d’un text legislatiu d’aquesta naturalesa pel Parlament […] serà manifestament inconstitucional", apunten.

Per als de l’Associació de Fiscals, majoritària en la carrera, el "diagnòstic d’inconstitucionalitat" d’una iniciativa legislativa com aquesta "es veu accentuada encara més si la decisió d’amnistiar determinades persones no obeeix a un ideal de justícia, sinó a una raó de confessada necessitat conjuntural per fer realitat una investidura governamental".