Tribunal Suprem

La jutge ofereix a Puigdemont que declari per Tsunami voluntàriament

La magistrada proposa a l’expresident i Wagensberg assistir-hi per videoconferència

La jutge ofereix a Puigdemont que declari per Tsunami  voluntàriament

Ángeles Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La jutge del Tribunal Suprem Susana Polo ha ofert a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i al diputat d’ERC al Parlament Ruben Wagensberg la possibilitat de declarar de forma voluntària davant l’alt tribunal a través d’una videoconferència en la causa de Tsunami Democràtic, en la qual tots dos estan imputats per terrorisme.

La data que la magistrada instructora ofereix als dos aforats per fer aquesta diligència és entre els dies 17 i el 21 de juny, després de totes les cites electorals fixades al calendari, incloses les eleccions europees, tot i que Puigdemont ja ha descartat presentar-se a aquests comicis per apostar per les eleccions al Parlament, que se celebraran el 12 de maig.

Al ser una declaració que només es practicarà si Puigdemont i Wagensberg hi accedeixen de forma voluntària, no fa falta cursar suplicatori a les cambres respectives de cada un. A més, aleshores és previsible que ja estigui en vigor l’amnistia, per la qual cosa la causa oberta el 29 de febrer en contra seu pot quedar en paper mullat o si més no paralitzada a l’espera que el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciïn sobre la seva constitucionalitat i el seu ajust al dret de la Unió.

Localitzar el domicili

En una interlocutòria notificada a les parts ahir, la magistrada designada instructora a l’alt tribunal assenyala que les declaracions es portaran a terme a través de videoconferència i que els investigats hi hauran d’assistir acompanyats d’advocat, una vegada que se n’esbrini el parador i domicili. L’expresident català es va traslladar recentment a la comarca del Vallespir, al sud de França, i Wagensberg va anunciar que es traslladava a Ginebra. Per realitzar el tràmit de localitzar-los, la jutge ha cursat una euroordre d’investigació i una comissió rogatòria internacional, a través d’Eurojust.

La magistrada assenyala que aquesta citació s’acorda conforme al que s’ha exposat i donant exprés compliment a la interlocutòria dictada per la Sala d’Admissió del Suprem quan va acordar obrir causa penal contra Puigdemont i Wagensberg per delictes de terrorisme en relació amb els aldarulls en mobilitzacions convocades per la plataforma Tsunami Democràtic en protesta contra la sentència del procés.

La interlocutòria precisa que la data de les videoconferències s’ha fixat inicialment en aquell període, però especifica que el dia concret s’assenyalarà posteriorment, de comú acord entre l’Estat requeridor i els dos aforats. A diferència de la causa en la qual Puigdemont està processat per malversació i desobediència per la seva responsabilitat en el procés, en la de Tsunami Democràtic no està declarat en rebel·lia. Per aquesta raó se li pot oferir la possibilitat de declarar de forma voluntària, van assenyalar fonts de l’alt tribunal.

Notícies relacionades

La decisió de l’alt tribunal d’obrir una causa penal, a l’acceptar l’exposició raonada elevada per l’instructor de Tsunami Democràtic a l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, es va produir en contra del criteri definitiu del ministeri públic, expressat per la tinenta fiscal de l’alt tribunal, Ángeles Sánchez Conde.

La número dos de la carrera va considerar que no hi havia prou indicis per investigar Puigdemont i Wagensberg en l’exposició elevada per García-Castellón, una posició totalment contrària al criteri mantingut per pràcticament la totalitat dels fiscals del Penal d’una de les seccions del Suprem.