Illa culpa Junts i ERC d’una "dècada perduda" a Catalunya

El candidat socialista promet portar a terme una "tercera gran transformació" a Catalunya basada en la indústria

Illa culpa Junts i ERC d’una "dècada perduda" a Catalunya

quim bertomeu

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder del PSC, Salvador Illa, es va posar ahir en ruta per la precampanya de les eleccions catalanes amb un primer gran acte al Baix Llobregat, una de les comarques on els socialistes concentren més poder municipal. Des de Sant Joan Despí va carregar contra els seus dos principals rivals a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont (Junts) i Pere Aragonès (ERC), als quals va acusar de ser els responsables d’una "dècada perduda" a Catalunya. Una dècada malbaratada, a parer seu, no només pel procés, sinó per la gestió de qüestions tan importants com l’educació, la sequera, les energies renovables, la sanitat i la seguretat.

Si les enquestes no enganyen, els socialistes parteixen amb un lleuger avantatge i es jugaran la victòria contra Junts i ERC. Per aquesta raó, al míting d’ahir, Illa va reclamar obrir una "nova etapa" sota el seu comandament i va responsabilitzar postconvergents i republicans de ser els corresponsables dels problemes de Catalunya. "Ells són els responsables de la dècada perduda. Ells han codirigit Catalunya i han integrat candidatures conjuntes", va dir. Entre els exemples de mala gestió va esmentar els mals resultats de l’informe educatiu PISA i els índexs d’inversió en renovables.

Notícies relacionades

Illa també va adobar el terreny de les promeses prometent que, si és elegit president, liderarà una "tercera gran transformació" a Catalunya enfocada a potenciar el sector industrial. Segons ell, Catalunya ja ha viscut dues grans transformacions. La primera, per recuperar i desplegar l’autogovern català, que va estar "liderada per Jordi Pujol però amb un paper important dels socialistes". La segona, sota la presidència de Pasqual Maragall i José Montilla, per desenvolupar els serveis públics. Ara ell en vol una tercera perquè "la indústria torni a tenir un paper important" i, en concret, torni a representar el 25% del PIB català.

Aquesta aposta industrial també té una derivada política. Així, el líder socialista va argumentar que, si Catalunya aconsegueix aquest repunt industrial, potenciarà "la riquesa i la prosperitat", a més de recuperar el seu protagonisme dins del conjunt de l’Estat. "Tornarem a posar Catalunya a liderar Espanya", va dir finalment.