Les eleccions a la Generalitat

ERC i PSC s’enfronten per la proposta d’una conselleria dedicada al català

El líder socialista titlla de «coseta electoral» el pla del president si surt reelegit 

El candidat d’Esquerra assenyala el risc de deixar Catalunya "en mans de qui sempre obeeix Madrid"

ERC i PSC s’enfronten per la proposta d’una conselleria dedicada al català

SARA GONZÁLEZ QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al finançament singular i la petició d’un referèndum acordat, la campanya de les eleccions del 12 de maig hi suma un nou hit: què cal fer per reforçar l’ús social del català. Va ser el president Pere Aragonès que, en el seu intent de marcar l’agenda, va prometre la creació d’una conselleria específica per defensar la llengua en la pròxima legislatura. La proposta va ser desdenyada pel líder del PSC, Salvador Illa, que s’hi va referir en una entrevista a Ràdio 4 com una "coseta electoral" del candidat d’ERC i, tot seguit, es va reunir amb l’Institut d’Estudis Catalans. El desqualificatiu no va agradar a les files republicanes.

Per als socialistes catalans, el que està fent Aragonès és "utilitzar" la talaia de la Generalitat per fer la seva campanya. Per això Illa ha minoritzat l’aposta de crear una conselleria ad hoc que el seu partit no considera necessària per remuntar les dades. "Sí que crec que cal fer les coses diferents", va remarcar, a més de burxar en el fet que ERC i Junts han governat en l’última dècada a Catalunya sense aconseguir impedir un retrocés en l’ús del català. Especialment crític va ser amb Junts: "¿Han tingut tres presidents i què han fet per millorar-ne l’ús? Perquè ha baixat".

El president de la Generalitat i candidat a la reelecció no va trigar a reaccionar al dard d’Illa: "Parlar de la llengua amb aquesta banalització demostra el risc de deixar el país en mans dels que sempre obeeixen Madrid en lloc de defensar Catalunya". Confrontar amb Illa és exactament el que busquen els republicans per intentar presentar les eleccions com una batalla de dos entre el PSC i ERC i, així, mirar de descavalcar Junts. És per això que la polèmica amb el català li va a Aragonès com l’anell al dit.

Ahir, el candidat d’ERC va tornar a centrar els seus atacs contra el candidat socialista. Li va retreure que no només rebutgi aquesta conselleria específica per al català, sinó que també s’oposi a altres propostes llançades pel president com la d’un finançament singular per a Catalunya i un referèndum pactat. Aragonès mira de transmetre que, mentre que és un candidat amb idees, Illa és una espècie de representant del no a tot.

Incloure-hi el PP

Notícies relacionades

Malgrat rebutjar una conselleria exclusiva per al català, si una cosa no vol traslladar el PSC és la imatge que es desentén d’una qüestió troncal del catalanisme, de la mateixa manera que tampoc vol ser acusat per l’altre costat de no garantir prou la presència del castellà. De fet, Illa va defensar que s’hauria d’arribar a acords que incloguessin el PP en aquesta matèria. Però per dissipar dubtes davant les acusacions dels republicans va decidir plantar-se ahir a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i reunir-se amb el seu equip de govern. El missatge de la fotografia era projectar que si ell és president també pensa ocupar-se de l’assumpte, però amb un pla diferent del dels independentistes.

Illa va amb peus de plom quan s’obre el meló de la llengua, especialment en l’àmbit educatiu. En la memòria del partit està gravat amb foc com Ciutadans va fer efecte en els seus inicis a la seva bossa de votants carregant contra el model d’immersió a l’escola catalana i el PSC no vol més incendis en una matèria en què fa equilibris. El 2022 va formar part de l’acord per aprovar la llei que manté el català com a referent en l’ensenyament obligatori davant l’embat dels tribunals per imposar un percentatge més alt de castellà. Alhora, en el full de ruta que va aprovar el PSC en el congrés del mes passat defensava un projecte per a una escola trilingüe, un dels vaixells insígnia del partit taronja.