El 51% votaria ‘no’ a la pregunta del referèndum que planteja el president

Segons el sondeig del CEO del març, els que rebutgen la independència superen per nou punts els que la recolzen

Oriol Junqueras, Pere Aragonès y los principales candidatos de ERC.

Oriol Junqueras, Pere Aragonès y los principales candidatos de ERC. / Quique García / EFE

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Vol que Catalunya sigui un estat independent? Els catalans ja responen a aquesta pregunta cada quatre mesos... als tres baròmetres que cada any elabora el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat. L’enunciat que ha plantejat el president de la Generalitat i candidat d’ERC, Pere Aragonès, per negociar un referèndum amb el Govern central a través de l’article 92 de la Constitució coincideix amb la pregunta que l’organisme públic efectua a les seves enquestes quadrimestrals des del juny del 2011.

L’última dada de referència és del març passat, quan el 51% dels catalans asseguraven que rebutjarien la independència en un hipotètic referèndum i el 42% hi votaria a favor. La distància entre les dues posicions s’havia reduït dos punts en els últims mesos. El sí va començar el 2011 sent la resposta majoritària i va tocar sostre després de la primera Diada massiva, arribant al 57% l’octubre del 2012. Només es va mantenir per sobre del 50% fins a la consulta del 9-N del 2014, i després es va mantenir per sota fins i tot amb els episodis convulsos de la tardor del 2017.

De fet, a partir del 2015, el percentatge ha anat oscil·lant entre el 41% i el 48%, però el no s’ha imposat en tots els sondejos del Govern a partir del juny del 2019. El juny del 2022, el sí se situava en el 41%, la cota més baixa de tot el procés. De manera inversament proporcional, el no a la secessió ha anat també basculant durant l’última dècada i va arribar al seu nivell més alt el juny del 2022, amb un 52%. Des d’aleshores, als cinc baròmetres posteriors, els detractors de la independència han sobrepassat el 50%.

Si tornem a la fotografia actual del suport a la independència, aquest se situa entre el 80% i el 90% entre els votants d’ERC, Junts i la CUP, en el 35% en l’electorat d’En Comú Podem i en el 20% entre els votants del PSC. Fins i tot un 12% de simpatitzants de Vox i un 5% d’afins al PP afirmen que votarien sí en un referèndum. Entre els electors dels Comuns, els socialistes, els populars i els ultres guanya àmpliament el rebuig a la secessió.

Notícies relacionades

Poc suport a la via unilateral

L’última enquesta del CEO contraposava, a més, l’actitud que tenen els catalans davant la manera d’arribar a la independència o l’encaix a Espanya. Un terç dels enquestats (33%) són partidaris d’una secessió pactada i un altre 30%, d’un acord amb l’Estat. La via unilateral cap a la independència només agrada al 9% dels catalans, un percentatge molt semblant als defensors de mantenir la unitat d’Espanya sense cap tipus de negociació (10%).