El PSOE posposa l’elecció de la candidatura per a les europees

Els socialistes saben que necessiten un candidat fort per confrontar amb el PP, que enfocarà la campanya com un plebiscit

Sánchez parla amb Montero. | JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

Sánchez parla amb Montero. | JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts

El PSOE no té presses per elegir el seu cap de llista per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. Els comicis tancaran el cicle electoral, després de les basques i catalanes, a tall d’examen sobre els pactes d’investidura amb la llei d’amnistia com a principal element divisori. A Ferraz es mira de reüll el que faci el PP, també sense candidat a diferència d’altres formacions com Vox o Sumar, i situen la ratificació del seu candidat en un comitè federal a finals d’abril, prèvia proposta de l’executiva. Previsiblement, segons indiquen les mateixes fonts, després de les eleccions basques que se celebraran el 21 d’abril. Aquest és el termini límit que es marca per sortir de dubtes després de voletejar diversos noms amb pros i contres, segons les diferents opinions, que mantenen la decisió en suspens.

Una segona volta

Notícies relacionades

Els socialistes són conscients que necessiten un candidat amb capacitat de confrontar amb el PP, al donar per descomptat que enfocarà la campanya com un plebiscit. Una mena de segona volta de les generals, coincidint la campanya amb l’aprovació definitiva de l’amnistia, amb l’objectiu que les urnes censurin els pactes amb els independentistes i reforcin l’estratègia d’oposició d’Alberto Núñez Feijóo. Els comicis europeus, tradicionalment amb una menor participació, solen castigar els partits en el Govern.

Per disminuir danys, al PSOE són conscients no només que necessiten un bon cap de llista, sinó d’explicar amb el vent de cua de les eleccions catalanes si el PSC aconsegueix trencar la majoria independentista i situar Salvador Illa al capdavant de la Generalitat. Un escenari que justificaria el seu qüestionat full de ruta sobre la "convivència", fins i tot entre els votants socialistes.