L’estratègia del Partit Popular

Feijóo manté Fernández com a candidat a Catalunya

El líder del PP català encapçalarà la llista electoral, però la direcció estatal col·loca Montserrat com a cap de la campanya

Feijóo manté Fernández com a candidat a Catalunya

Pilar Santos

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alejandro Fernández, president del PP a Catalunya, serà finalment el candidat a les eleccions del 12M. Alberto Núñez Feijóo s’ha decidit finalment per ell com a cap de cartell, cosa que no tenia clara com demostra que ha trigat gairebé dues setmanes a confirmar el seu nom. La notícia es va conèixer amb un comunicat de la direcció nacional en el qual també es concreta que l’eurodiputada Dolors Montserrat serà la cap de campanya.

El nom de l’exministra de Sanitat és el que més ha sonat per ser la candidata aquests dies d’incertesa als despatxos dels dirigents populars, inclosos el de Feijóo, que sempre l’ha considerat clau per a la formació a Catalunya. La combinació de Fernández i Montserrat, apunten ara al partit, ajudarà a demostrar que el partit està unit i fort. També es podria dir que Feijóo fa de la necessitat virtut.

Bones perspectives

Les expectatives del partit per a aquests comicis són molt bones: l’enquesta de GESOP per a EL PERIÓDICO li dona un salt dels 3 diputats actuals a entre 12 i 14. Per la seva banda, Vox va a la baixa (en va treure 11 el 2021 i ara n’obtindria entre 7 i 9) i Ciutadans desapareixeria (actualment són 6 parlamentaris).

Feijóo i Fernández es van reunir dilluns a la seu de Gènova, segons va informar la direcció del partit, que també va concretar que havien analitzat "el context polític actual tant a Catalunya com al conjunt d’Espanya". L’entesa a què ha quedat constatat que van arribar inclou, segons fonts coneixedores de la reunió, l’elaboració conjunta de les llistes electorals populars.

Notícies relacionades

Fernández manté una relació tensa amb el cap de files. Han sigut diverses les ocasions en què ha mostrat el seu rebuig d’algunes observacions de Feijóo i de membres de la seva cúpula sobre la política catalana. No va acceptar les picades d’ullet d’Esteban González Pons a Junts ni que el dirigent gallec parlés de buscar un "encaix" a Catalunya. La majoria de vegades Fernández ho ha fet saber lluny dels micròfons, però les crítiques han arribat a la seu central.

El debat sobre si l’actual president del PP català era el més adequat per encapçalar la llista del partit es devia al seu estil, molt sovint més dur amb l’independentisme català que el de Feijóo. El terreny per créixer a les urnes és ampli perquè la formació parteix de només 3 escons: té el calador de Vox i de Ciutadans, que està en via d’extinció a tot Espanya, i també del votant més de centre del PSC. L’elecció de Fernández augura una campanya per la dreta, per minvar el poder del partit de Santiago Abascal a Catalunya, on el 2021 va obtenir 11 escons. Vox no va entrar al Parlament gallec en les eleccions de febrer; segons les enquestes, patirà per mantenir l’escó en el d’Euskadi en les eleccions d’abril i, a Catalunya, el PP també vol que disminueixi de manera significativa.