Audiència Nacional

Pedraz deixa sense efecte l’ordre de bloquejar Telegram

El jutge rectifica al considerar que la mesura és "excessiva i no proporcional"

Pedraz deixa sense efecte l’ordre de bloquejar Telegram

C. G.

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

Telegram continuarà funcionant de moment a Espanya. Després de rebre un informe policial sobre la incidència que podria tenir el seu tancament, el jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va deixar ahir sense efecte l’ordre de bloqueig cautelar de la plataforma de missatgeria Telegram que va acordar divendres passat. En la seva nova interlocutòria, reconeix que l’esmentada mesura seria "excessiva i no proporcional". Ja a primera hora d’ahir, el magistrat va optar per suspendre l’execució a l’espera del contingut d’un informe que havia sol·licitat a la Comissaria General d’Informació. A l’esmentat informe, el jutge va constatar un fet notori que no es pot ignorar i que era "la possible afectació de múltiples usuaris" davant una eventual suspensió i amb això havia de plantejar-se si la mesura resultava o no proporcional.

La mesura cautelar es va adoptar divendres a petició de Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus per presumpte ús no autoritzat de contingut audiovisual sotmès a drets d’autor. Un dia després, el jutge va dictar una altra resolució en la qual donava tres hores a les operadores espanyoles perquè procedissin a la suspensió dels recursos associats a l’aplicació, si bé l’esmentat requeriment mai va arribar a executar-se, segons fonts jurídiques.

Ara, sense perjudici que és sabut que l’esmentada plataforma és utilitzada també per a activitats delictives, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 reconeix en la seva interlocutòria que "són més que múltiples usuaris de tot tipus ( particulars, empreses, funcionaris, treballadors en general...) que han optat per utilitzar Telegram, al oferir-los uns beneficis" que altres plataformes no donen. I tot això sota una "emparada privacitat". També apunta que els usuaris accepten que els esmentats beneficis s’obtenen malgrat que no es portin a terme les garanties necessàries per a la protecció de drets de tercers amb l’intercanvi de dades personals entre els usuaris de l’aplicació. "En definitiva, cessió de drets fonamentals a canvi d’una suposada privacitat", adverteix el jutge. Per tot això la interlocutòria conclou que si acordés la suspensió suposaria un clar perjudici a aquells milions d’usuaris que utilitzen aquesta aplicació de missatgeria.

Notícies relacionades

Impacte econòmic

A més, el jutge es basa en l’informe policial aportat per indicar també l’impacte econòmic que tindria la suspensió cautelar per a les empreses o societats que desenvolupen gran part de la seva activitat comunicativa a través d’aquesta plataforma ja que la consideren un canal fiable i segur contra intervencions no desitjades.