Camí de les urnes

Illa defensa a Londres la «unió federal» davant la «divisió»

El líder del PSC vincula el repte de vèncer l’independentisme a Catalunya amb el d’imposar-se a la ultradreta a Europa

Illa defensa a Londres la «unió federal» davant la «divisió»

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El 18 de setembre farà 10 anys del referèndum d’independència que va celebrar Escòcia després d’acordar-ho amb el primer ministre del Regne Unit. El no es va imposar, però això no va evitar que aquesta votació hagi sigut àmpliament reivindicada, sense èxit, per l’independentisme a Catalunya. Precisament des de Londres i amb les eleccions catalanes a tocar, el líder del PSC, Salvador Illa, va defensar ahir una alternativa a la recepta de la «divisió» que, segons el seu parer, ha cultivat el sobiranisme en l’última dècada: el de la «unió federal». Un concepte, el de federalisme, al qual el partit dona ales en el full de ruta que es va aprovar en el congrés de fa una setmana.

En una conferència pronunciada a la London School of Economics, l’ara cap de l’oposició i aspirant a la Generalitat es va reivindicar com el garant de la «tolerància», la «integració» i la «cooperació» davant els que entonen discursos de «divisió i discriminació». Un missatge amb doble destinatari, ja que va fer menció tant al «populisme» dels que encapçalen una Catalunya independent com als «autoritaris i aspirants a autoritaris» que amenacen que la dreta «radical» tingui una força inaudita en les pròximes eleccions europees.

Per a Illa, el que passi a Catalunya el 12 M, on demana la confiança de la majoria per aconseguir ser president, ha de ser el «preàmbul» del que passi a Brussel·les el 9 de juny si hi ha una gran mobilització contra els que, com Donald Trump, busquen «subvertir la democràcia i trencar amb Europa». «Volem més Catalunya a Espanya i Europa, i més Europa i Espanya a Catalunya», va proclamar amb la intenció de traçar un fil conductor entre les dues cites.

Notícies relacionades

Reguera de crítiques

Gairebé en un assaig del que serà la base del seu discurs en campanya, Illa va lamentar que la confrontació que considera que ha cultivat l’independentisme ha portat «a la paràlisi governamental». La reguera de crítiques a com s’ha governat en en l’última dècada va ser extensa: des d’uns partits –ERC i Junts– «més centrats a fer campanya» que a governar i que tracten els seus rivals «com a enemics», a una negació del «pluralisme» i una promoció de l’«aïllacionisme» des d’unes institucions convertides en «instruments partidistes». «És típic dels populistes afirmar que parlen en nom d’un país unit per poder dividir-lo millor. És típic de forces xenòfobes dir que són únics només per acabar copiant els seus veïns racistes», va etzibar situant en el focus el repte de vèncer tant l’independentisme com l’extrema dreta.