El Govern crearà una comissió sobre la repressió en la Transició

El Govern crearà una comissió sobre la repressió en la Transició
1
Es llegeix en minuts

El Govern fa el primer pas per reconèixer la repressió política durant la Transició i reparar les possibles víctimes. L’abril que ve està previst aprovar al Consell de Ministres la creació d’una comissió per elaborar un estudi "sobre els supòsits de vulneració de drets humans a persones per la seva lluita per la consolidació de la democràcia, els drets fonamentals i els valors democràtics" des de l’entrada en vigor de la Constitució de 1978 i fins al 31 de desembre de 1983, un any després de l’arribada al Govern de Felipe González. Les seves conclusions serviran per assenyalar "possibles vies de reconeixement i reparació" de les víctimes.

Notícies relacionades

Es tracta d’una de les mesures incloses en la llei de Memòria Democràtica, aprovada l’octubre del 2022, que segueixen pendents de desenvolupament i que formaran part del primer paquet que s’abordarà en aquesta legislatura. Així ho va avançar ahir el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, durant la seva compareixença en la comissió de Memòria Democràtica del Congrés. La disposició addicional en la norma que recull aquesta mesura va ser fruit d’una esmena pactada amb EH Bildu. L’oposició conservadora la va criticar per interpretar-la com un emblanquiment a membres d’ETA, mentre que els socis parlamentaris li van donar suport per recuperar la memòria de les víctimes oblidades durant la Transició.

El Consell de Ministres, previsiblement el que se celebrarà el 23 d’abril segons els càlculs de Política Territorial, donarà llum verda a la creació de dues comissions més. Una per estudiar el conjunt de mesures de reparació de caràcter econòmic dirigides a les víctimes de la guerra i la dictadura, amb l’objectiu d’establir recomanacions "sobre el grau de cobertura assolit i dèficits esmenables", i una segona sobre la "Memòria i la Reconciliació amb el Poble Gitano a Espanya".